Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Pomoć zaposlenima u ugostiteljstvu i samostalnim umetnicima


Žena sa maskom na ulici Beograda
Žena sa maskom na ulici Beograda

Zaposlenima u turizmu, ugostiteljstvu, samostalnim umetnicima i nezaposlenima opredeljena je novčana pomoć koja će biti isplaćena narednih meseci, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada Srbije usvojila je na sednici 15. aprila izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade (za svaki mesec u visini od 30.900 dinara ili oko 260 evra). Te dve minimalne zarade biće isplaćene u julu i avgustu.

Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, navodi se u saopštenju. Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je poslodavac isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

U saopštenju se ističe i da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi “najranjivija kategorija u uslovima pandemije COVID-19”, te je Vlada dodelila bespovratnu pomoć za više od 3.100 samostalnih umetnika.

“Samostalni umetnici čiji status je utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu”, navode iz Vlade.

Pomoć u iznosu od 60 evra biće isplaćena svim državljanima Republike Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na dan 15. april. Isplata novčane pomoći, kako se navodi u saopštenju, vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine.

Vlada je na toj sednici usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunima Zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim ukupni prihodi i primanja iznose 1.356,2 milijarde dinara.

Rebalans budžeta, kako se navodi u saopštenju, usmeren je na ublažavanje posledica izazvanih epidemijom virusa korona i na uvećanje kapitalnih investicija, posebno u izgradnji zdravstvene infrastrukture.

Predstavnici ugostitelja i organizatori proslava protestovali su ove nedelje, 12. aprila ispred zgrade Vlade Srbije navodeći da je rad ovih grana privrede "zabranjen, onemogućen ili obesmišljen".

Organizatori proslava (“Ivent industrija”) izneli su tada dva zahteva: finansijsku pomoć države i da se dozvoli održavanje proslava uz poštovanje epidemioloških mera.

XS
SM
MD
LG