Dostupni linkovi

Delegacija EU: Brisel posvećen teritorijalnom integritetu BiH


Zgrada Delegacije EU u Sarajevu, arhivska fotografija
Zgrada Delegacije EU u Sarajevu, arhivska fotografija

Evropska unija je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine., navodi se u zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnog predstavnika EU, te šefova misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini i komandanta EUFOR-a (Snage EU u BiH).

‘To smo više puta ponovili i naš stav je čvrst i nepromijenjen’, piše u saopštenju i ističe da EU i zemlje članice ‘u potpunosti i snažno podržavaju evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina bi trebala iskoristiti 2021. kao neizbornu godinu za ubrzanje reformi utvrđenih u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije kako bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju uz napomenu kako nastavljaju podržavati te napore.

Podsjetimo, u medijima su se ovih dana pojavile tvrdnje o navodnom prijedlogu slovenačkog premijera Janeza Janše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rješavanje problema između šest država te regije.

Na upit Radija Slobodna Evropa za intervju sa Janšom tim povodom, odgovoreno je da ‘kabinet premijera Republike Slovenije do daljnjeg neće komentarisati temu o takozvanom non-paper dokumentu o Zapadnom Balkanu’.

Janez Janša se u više navrata oglasio putem Twittera oko ovog pitanja, ali ni jednom nije precizno potvrdio niti negirao tvrdnje o postojanju tog non-paper dokumenta.

U ponedjeljak, 12. aprila on je na twitteru naveo da se radi o radnjama koje imaju za cilj da naškode Sloveniji u EU, te da ‘Slovenija inače ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona i perspektivu EU za zemlje Zapadnog Balkana’.

Prema objavljenom sadržaju navodnog non – paper dokumenta, govori se o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcjepljenja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dijela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Slovenački ministar vanjskih poslova Anže Logar u srijedu, 14. aprila, negirao je tvrdnje o navodnom non-paperu, ocijenivši da se radi o „manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsjednika“.

Zvaničnici Evropske unije naveli su da nikakv non-paper te prirode nije stigao u njene institucije.

U utorak, 13. aprila je Peter Stano, portparol Evropske unije novinarima izjavio da su briselski zvaničnici obavešteni o pisanju medija ali da “nije poznato da postoji takav papir”.

Slovenački portal Necenzurisano je objavio navodnu kopiju kontroverznog dokumenta. U dokumentu za koji Necenzurisano tvrdi da raspolaže, ne navodi se ime primaoca ili pošiljaoca, niti se navodi datum ili bilo kakav logotip.

Autentičnost non-papera koji je objavio Necenzurisano, Radio Slobodna Evropa (RSE) ne može potvrditi.

Reakcije zvaničnika u BiH

Komentarišući navodni slovenački non-paper dokument, pored ostalih, oglasila su se i tri člana Predsjedništva BiH, predsjedavajući Milorad Dodik i članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Predsjedavajući Dodik je u četvrtak, izjavio da nije vidio dokument o mirnom razlazu u BiH, ali da je ‘fasciniran galamom’ koja se digla jer je to neko spomenuo.

"To je li mirno ili će biti nasilno ne zavisi od nas, već od Amerikanaca. Važno je šta oni kažu, jer ako kažu da nema rata, onda naravno da nema. Oni neka osiguraju mir. Ja sam protiv rata i neću ratovati i ne želim sprski narod dovesti u tu poziciju", kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da ne zna odakle su došli ‘non-paper-i’ o kojima pišu mediji što je kako je naveo ‘dovoljan signal za uzbunu’.

“Borit ćemo se protiv tih nasrtaja i ataka. Ja osim naše snage i naše moći koju imamo unutar BiH, računamo i na dobronamjerni i civilizirani svijet. Ovo što pokušavaju uraditi, to rade barbari, a tome se treba suprotstaviti civilizirani svijet", rekao je Džaferović

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirišući navodni dokument je rekao da ‘oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo.’

“I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske. Zašto spominjem to, zato što je taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom", rekao je Komšić.

Na twitteru je u četvrtak, 15. aprila reagovala i šefica bosanskohercegovačke (bh.) diplomatije, Bisera Turković navodeći da je teritorijalni integritet BiH neupitan te kako je uvjerena da niko ozbiljan u EU ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet.

“Sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija, destabilizira stanje na Zapadnom Balkanu. Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti ratne ciljeve”, napisala je, pored ostalog, Turković na svom twitter profilu

XS
SM
MD
LG