Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH o saradnji institucija tokom pandemije


Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Sarajevo 15. april
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Sarajevo 15. april

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je u četvrtak 15. aprila, na sjednici u Sarajevu Informaciju o procjeni međuinstitucionalne saradnje tokom pandemije COVID-a 19 u BiH.

Informacija je, kako je saopšteno, pripremljena na bazi istraživanja Ministarstva sigurnosti provedenog među institucijama čiji predstavnici čine Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, zatim međunarodnim institucijama, te vladinim i nevladinim organizacijama u BiH.

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje je stručno operativno tijelo Vijeća ministara BiH za koordinaciju poslova zaštite i spašavanja. Sastoji se od 21 člana, devet iz Vijeća ministara BiH, po pet iz vlada entiteta i dva iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Ministarstvo sigurnosti identifikovalo je mjere koje nadležni organi trebaju provesti kako bi se podigao nivo spremnosti institucija i organizacija u BiH za odgovor na eventualne buduće nesreće i katastrofe.

TV Liberty: Dug put vakcina do BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:21 0:00

Među mjerama se navodi i potreba da sve institucije na svim nivoima vlasti i organizacije koje djeluju u BiH moraju imati planove zaštite i spašavanja koji su međusobno povezani i osiguravaju uvezan mehanizam za djelovanje u slučaju nesreća i katastrofa.

Vijeće ministara je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova o prihvatanju i utvrđivanju raspodjele donacije zaštitnih maski Savezne Republike Njemačke, namijenjene za podršku odgovoru na pandemiju COVID - 19.

Savezna Republika Njemačka će putem Saveznog ministarstva zdravlja donirati Bosni i Hercegovini 6.500.000 zaštitnih maski, ukupne vrijednosti 4.410.000 eura, navodi se u saopštenju.

Nije usvojena odluka o zaštitnim mjerama na uvoz mesa iz EU

Vijeće ministara nije postiglo konsenzus o Prijedlogu odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije (EU), a koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je nakon sjednice novinarima objasnio minstar vanjske trgovine I ekonomskih odnosa Staša Košarac nije usvojena odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Košarac je rekao da su za odluku glasali predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić i on.

“Smatram da bi ovo bila dobra odluka, da na osnovu argumenata i činjenica, tretirajući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otpočnemo pregovore sa predstavnicima Evropske komisije, kako bi ovo pitanje tretirali na zajednički način i došli do odluke Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, što bi podrazumijevalo da se, mimo ove odluke uđe u proces izmjena Sprorazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, objasnio je Košarac I dodao da ne zna zašto ostali ministri niu podržali taj prijedlog.

Usvojena informacija o stanju migracija

Usvojena je i Informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o stanju u oblasti migracija u za 2020. godinu. U toj informaciji se navodi da je Službi za poslove sa strancima u prošloj godini prijavljeno je 16.190 nezakonitih migranata, što predstavlja smanjenje za oko 45 posto u odnosu na 2019. godinu.


Jačanje kapaciteta Granične policije BiH, Službe za poslova sa strancima i Sektora za imigraciju Ministarstva bezbjednosti, te u području azila, kao i realizacija sporazuma o readmisiji i inteziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima su ključna područja u oblasti migracija i azila, navedena u toj informaciji.

XS
SM
MD
LG