Dostupni linkovi

Železničari Srbije na protestu u Beogradu tražili bolje uslove rada


Nezadovoljni radnici železnice ispred poslovne zgrade "Železnica Srbije", Beograd, 15. april 2021.
Nezadovoljni radnici železnice ispred poslovne zgrade "Železnica Srbije", Beograd, 15. april 2021.

Nezadovoljni železnički radnici protestovali su u četvrtak 15. aprila ispred poslovne zgrade „Železnica Srbije“ u Beogradu, zahtevajući bolje uslove rada i veće zarade.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnio predsednik Glavnog štrajkačkog odbora Saša Jocić, 4. i 5. februara Sindikat izvršnih službi, Unija sindikata srpskih železnica, Sindikat železničara Srbije i Sindikat radnika železničke infrastructure, potpisali su kolektivne ugovore u tri železnička preduzeća - „Infrastrukture železnice Srbije“, „Srbija Voz“ i „Srbija Kargo“.

“Cena radnog sata od 77,53 dinara (0.66 evra) koju je nedavno ponudila Vlada za 2021. godinu, je ispod svakog zakonskog minimuma. U takvom statusu je 45 odsto zaposlenih, tačnije oko 5.000 radnika. Oni primaju 16, 17, 18 hiljada dinara (oko 145 evra), pa im se onda doplaćuje do minimalca”, objasnio je Saša Jocić za RSE.

Na osnovu Zakona o radu minimalna zakonska zarada u Srbiji iznosi 32.000 dinara (oko 270 evra), dok minimalna cena rada po satu iznosi 183,93 dinara (1.56 evra).

Reprezentativni sindikati železničkih radnika pozvali su ranije sve zaposlene u železničkim kompanijama da dođu na protest zbog, kako tvrde, loših uslova rada u tom sektoru.

“Dođite da se zajedničkim snagama izborimo za veće zarade, bolje uslove za rad, kao i za mnogo bolji status železnice i železničara”, navodi se u zajedničkom pozivu Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Saveza sindikata železničara Srbije, Sindikata „Srbija Kargo“, Nezavisnog sindikata železničara Srbije i Regionalno-granskog sindikata železnice Srbije.

Na samom protestu, sindikati su kao razloge nezadovoljstva naveli i loše kolektivne ugovore, zbog kojih sve više zaposlenih podnosi tužbe koje prete da parališu železničke firme.

Organizatori protesta su naveli i da se ne poštuju propisi o železnici, te da je ugrožena bezbednost zaposlenih i kvalitet železničkog saobraćaja, kao i da se pred sudovima vodi veliki broj postupaka zbog neplaćenog smenskog rada, toplog obroka i regresa.

Protest železničkih radnika prvobitno je bio zakazan za 23. mart ali je odložen, kako je tada objašnjeno, “zbog sve lošije epidemiološke situacije”.

Brnabić: U roku od sedam dana rešićemo situaciju

Kako su istakli organizatori, tokom jutra pre početka protesta, predstavnici sindikata železničara imali su sastanak predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, koja im je obećala da će njihove probleme ubrzo rešiti.

"Dobili smo obećanje da će u narednih sedam dana sa štrajkačkim odborom sesti predsednica Vlade, naš resorni ministar za građevinarstvo saobraćaj i infrastrukturu, Tomislav Momirović, ministar finansija Siniša Mali, kao i resorno Ministarsvo privrede, kako bismo u najkraćem mogućem period rešili probleme sa kojima se suočavamo”, rekao je okupljenima na protestu predsednik Glavnog štrajkačkog odbora Saša Jocić.

Kako je obećao okupljnim radnicima, to neće biti samo pregovori sa vlastima, kakvi su se održavali u prošlosti a koji nisu dali rezultate, već će “ukoliko do obećanog sastanka ne dođe, intenzivirati protest i organizovati još veći štrajk radnika železnice.

XS
SM
MD
LG