Dostupni linkovi

Grčka planira da ukine izolaciju za turiste iz EU


Plaža na grčkom ostrvu Kos prošle godine, sa natpisima o pridržavanju obaveznih ograničenja i mjera zbog pandemije
Plaža na grčkom ostrvu Kos prošle godine, sa natpisima o pridržavanju obaveznih ograničenja i mjera zbog pandemije

Grčka planira da u ponedjeljak (19. aprila) ukine jednosedmičnu izolaciju za turiste iz Evropske unije, ako imaju negativan PCR test na korona virus ili potvrdu da su u potpunosti vakcinisani.

Vladin plan epidemiolozi tek treba da odobre, prenosi Hina.

Putnici moraju biti u potpunosti vakcinisani ili moraju pokazati negativan PCR test, a dio putnika će nasumično, biti podvrgnut testiranju.

U zemlji se turisti moraju pridržavati epidemioloških mera, uključujući obavezno nošenje maski na otvorenom.

Inače, trinaest članica Evropske unije, među kojima i Hrvatska, Grčka, Italija, Španija i druge vodeće turističke destinacije u ovom bloku, postigle su dogovor o prioritetnim kriterijumima za izdavanje takozvanih "zelenih pasoša" koji bi u vreme pandemije olakšali kretanje turista, saopšteno je u ponedeljak, 12. aprila, u Beču.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger rekla je da je cilj da se zeleni pasoš "što pre i po mogućnosti u istom obliku" koristi u svim zemljama EU, preneli su hrvatski mediji.

Ministarka je navela da se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam".Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta saglasile oko sedam kriterijuma za izdavanje zelenih pasoša koji bi trebalo da se primenjuju najkasnije do početka juna.

XS
SM
MD
LG