Dostupni linkovi

Građani Srbije će moći u Grčku sa bilo kojom vakcinom


Ministar turizma Grčke Haris Teoharis sa ministarkom turizma Srbije Tatjanom Matić u Beogradu, 29. mart

Građani Srbije će ove godine moći da putuju u Grčku uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom protiv korona virusa ili uz negativan PCR ili brzi antigenski test.

To je saopštio ministar turizma Grčke Haris Teoharis nakon što je u Beogradu sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjanom Matić 29. marta potpisao izjavu o saradnji tokom i posle pandemije COVID-19.

Teoharis je rekao da će Grčka priznati potvrde o vakcinisanju svim vakcinama, uključujući i kinesku i rusku, iako one nisu odobrene na nivou Evropske unije.

"Veliki deo Srba se vakcinisao vakcinama koje nisu priznate u Evropskoj uniji. Bez obzira na to, ne postoji povećan rizik od bilo koje vakcine. Sve vakcine su prihvaćene u Grčkoj", rekao je Teoharis.

On je dodao da za decu do 10 godina neće biti potrebni testovi na granici, dok će za decu preko 10 godina, biti potreban negativan test.

Turistička sezona, dodao je, u Grčkoj počinje 14. maja, ali postoji mogućnost da će srpskim turistima biti dozvoljen ulazak sredinom aprila.

"Postoji mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, budu uključene u naš pilot projekat gde ćemo možda pustiti njihove turiste i u aprilu. Ali to zavisi od zdravstvene situacije", rekao je Teoharis.

Za putnike iz Srbije biće otvoren jedan granični prelaz sa Bugarskom i dva sa Severnom Makedonijom, dodao je Teoharis.

Ministarka turizma Srbije Tatjana Matić izjavila je da je cilj dogovora o saradnji sa Grčkom tokom i posle pandemije da se građanima Srbije omogući ulazak u tu zemlju i da se međusobno priznaju digitalni sertifikati o vakcinaciji.

Ona je dodala da se nada će se to uskoro dogoditi i da će turisti iz Srbije uskoro moći da uđu u Grčku.

"Dogovor koji je najavljen jeste da ćemo uspeti da dođemo do jedinstvenog uverenja koje će moći da potvrdi da li je neko vakcinisan i negativan na virus", rekla je Matić.

Evropska komisija usvojila je predlog da se uvedu digitalne potvrde o putovanju tokom pandemije COVID-19, a evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je 13. marta da bi sertifikat važio samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agencija za lekove (EMA).

EMA je do sada odobrila vakcine Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson.

Predlogom se, međutim, ostavlja mogućnost državama članicama EU da individualno prihvate potvrde i o drugim vakcinama.

Od početka masovne imunizacije 19. januara, najviše građana Srbije primilo je kinesku Sinofarm (Sinopharm) vakcinu, koje ujedno ima i najviše. Ovu vakcinu nisu odobrile zdravstvene institucije Evropske unije, kao ni Svetska zdravstvena organizacija.

Prema podacima koje je 22. marta Radiju Slobodna Evropa dostavilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, do kraja treće sedmice marta kinesku vakcinu primilo je 936.813 građana.

U tom periodu američko-nemačkom vakcinom Pfizer/BioNTech imunizovano je 129.578 građana Srbije, dok je rusku Sputnik V primilo 111.553 ljudi.

Vakcinom britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneca vakcinisano je 105.693 građana.

XS
SM
MD
LG