Dostupni linkovi

Državna agencija za istrage i zaštitu ponovo u Kliničkom centru u Sarajevu


Pripadnici SIPA-e
Pripadnici SIPA-e

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Bosne i Hercegovine (BiH), prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, ponovo su u četvrtak 15. aprila ušli u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik SIPE Luka Miladinović.

Kako je naveo, riječ je o nastavku aktivnosti od 8.aprila, koje se odnose na privremeno oduzimanje dokumentacije iz KCUS-a.

Policijski službenici državne SIPA-e su prije sedam dana, u četvrtak 8. aprila predveče, završili pretrese koji se odnose na slučaj korištenja spornih kineskih respiratora koje je nabavila firma “Srebrena malina”.

SIPA je pretrese izvela po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), koje je ranije formiralo predmet po službenoj dužnosti.

Predmet je formiran nakon pisma 17 ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila "Srebrena malina".

U pismu ljekari upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju COVID odjela.

Iz Tužilaštva je zatraženo dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 na KCUS-u, rekla je Jusufbegović.

Respiratori su stigli u aprilu 2020. godine a vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, u maju te godine, utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) trenutno se vodi krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine preko firme "Srebrena malina, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

XS
SM
MD
LG