Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije Rusiji, Moskva obećala odgovor


Zgrada Ambasade SAD u Moskvi, 15. april 2021.
Zgrada Ambasade SAD u Moskvi, 15. april 2021.

Američka vlada uvela je seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i odlučila protjerati deset ruskih diplomata, kao odgovor na cyber napade i rusko miješanje u predsejdničke izbore u SAD 2020. godine, zbog Ukrajine i drugih djela.

Predsjednik SAD Joe Biden potpisao je ukaz kojim će biti takođe moguće i ponovo dodatno kazniti Rusiju ukoliko "nastavi ili favorizuje svoje akcije" koje dovode do međunarodne destabilizacije, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Biden je u četvrtak rekao da je vreme da tenzije popuste, dodajući da još uvijek postoji prostor za saradnju.

"Bio sam jasan sa predsjednikom Putinom (Vladimir op.a) da smo mogli da idemo i dalje, ali da sam izabrao da to ne uradimo. Izabrao sam da budemo proporcionalni", rekao je Biden.

Američko Ministarstvo finansija zabraniće američkim finansijskim institucijama direktnu kupovinu duga koji će Rusija izdati poslije 14. juna ove godine.

Takođe se uvode sankcije protiv šest ruskih tehnoloških kompanija optuženih za podršku cyber aktivnostima ruske obavještajne službe.

Uvode se sankcije i protiv 32 osobe i entiteta optuženih da su u ime ruske vlade pokušali da utiču na predsjedničke izbore održane u novembru prošle godine.

U partnerstvu sa Evropskom unijom, Kanadom, Velikom Britanijom i Australijom, SAD uvode sankcije protiv osam osoba i entiteta povezanih sa "kontinuiranom okupacijom i represijom na Krimu", navedeno je.

Američki ambasador pozvan u ruski MVP

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u četvrtak da je američkom ambasadoru reklo da su nove američke sankcije ozbiljan udarac za bilateralne odnose i da će odgovor Moskve na njih uskoro uslijediti.

Ministarstvo je takođe prenijelo američkom ambasadoru da je potpuno neprimjereno upozoravati Moskvu protiv dalje eskalacije, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Rojters.

Ambasador SAD je pozvan na hitan sastanak u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nakon što je Vašington objavio plan sankcija protiv Moskve.

"Upozoravali smo SAD na posljedice njihovih neprijateljskih postupaka koji dodatno opasno konfrontiraju naše dve zemlje", rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na brifingu za medije u četvrtak, prenosi agencija Rojters.

Dodala je da, iako je Biden u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom iskazao interes za normalizacijom odnosa, njegova administracija radi potpuno suprotno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije u četvrtak, 15. aprila, da američke sankcije ne idu u korist organizovanja samita predsednika Rusije i SAD kako je to predložio Vašington.

Međutim, poziv za samit ostaje otvoren, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Ona je dodala da SAD vjeruju da će samit predstavljati korak naprijed "ka razvoju stabilnih i predvidivih odnosa" između dvije zemlje.

EU i NATO izrazili solidarnost sa SAD

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) izrazio je solidarnost prema SAD u ime 27 članica Unije zbog sajber napada koji Vašington pripisuje Moskvi.

"Delimo zabrinutost naših partnera... Svi akteri moraju da se suzdrže od svakog neodgovornog i destabilizujućeg ponašanja u sajber prostoru", naveo je Borel, prenosi agencija Frans pres (AFP).

NATO je takođe izrazao podršku SAD, posebno odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

"Zemlje NATO-a izražavaju podršku i solidarnost svom savezniku, SAD, posle najave mera namenjenih reagovanju na destabilizujuće aktivnosti Rusije", saopštila je Alijansa.

Britanija pozvala ruskog ambasadora na razgovor

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je pozvalo ruskog ambasadora na razgovor da bi izrazilo zabrinutost Londona zbog "malignog ponašanja" Rusije i pokazalo podršku SAD-u.

U saopštenju se navodi da je Britanija zabrinuta zbog ruskog vojnog nagomilavanja nedaleko od ukrajinske granice i pripajanja Krima.

"Te aktivnosti su prijeteće i vode destabilizaciji. Rusija mora da prestane sa provokacijama i da smanji tenzije u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", navodi se u saopštenju.

Administracija predsjednika Bidena već sedmicama signalizira da se priprema za glavni odgovor na kršenje kibernetičke sigurnosti koje pogađa softver kompanije SolarWinds.

Američki obavještajni službenici i tehnološke kompanije kažu da je upad, otkriven u decembru, vjerovatno djelo ruskih hakera. Moskva je porekla bilo kakvu umiješanost. Hakirano je najmanje devet vladinih agencija, uključujući ministarstva finansija, pravosuđa i trgovine i 100 privatnih kompanija.

Procjena američke obavještajne zajednice zaključila je s visokim stepenom povjerenja da su predsjednik Vladimir Putin i ruska vlada ovlastili i usmjerili napore da utiču na američke predsjedničke izbore.

Mjere su uslijedile nakon što je Biden 13. aprila upozorio Putina da će Sjedinjene Države braniti svoje interese. U isto vrijeme, Biden je spomenuo ideju o samitu dvojice lidera.

Biden je svog prvog cjelodnevnog boravka na dužnosti naredio pregled uplitanja u izbore, napada SolarWinds, izvještaja o nuđenju nagrade za ubijanje američkih trupa u Afganistanu, i trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Administracija je prošlog mjeseca najavila sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog Navaljnog.

Rusija je u više navrata odbacila optužbe da se miješala u američke izbore, nudila nagrade za ubijanje američkih trupa u Afganistanu ili sudjelovala u trovanju Navaljnog.

XS
SM
MD
LG