Dostupni linkovi

Češka će tražiti da kupi neželjene AstraZeneca vakcine od Danske


Ilustrativna fotografija - medicinski radnik u Zagrebu priprema dozu AstraZeneca vakcine
Ilustrativna fotografija - medicinski radnik u Zagrebu priprema dozu AstraZeneca vakcine

Nakon što je Danska saopštila da u potpunosti prestaje vakcinaciju AstraZeneca vakcinom protiv COVID-a 19, zbog zabrinutosti zbog rijetkih nuspojava, Vlada Češke najavila je u srijedu 14. aprila mogućnost da od te zemlje kupi preostale vakcine, piše BBC.

Zamjenik češkog premijera Jan Hamacek na svom twitter nalogu napisao je kako je od češkog ambasadora u Kopenhagenu zatražio da pregovara o kupovini svih neželjenih AstraZeneca vakcina u Danaskoj, a to je oko 2,4 miliona doza.

“Danska je najavila da obustavlja cijepljenje AstraZenecom. Naložio sam ambasadoru Češke Republike u Kopenhagenu da odmah kontaktira danske vlasti i objavi interes Češke za kupovinu svih vakcina protiv AstraZenece iz Danske”, napisao je on na twitteru.

"Vakcine tražimo po cijelom svijetu. Spremni smo kupiti AstraZenecu iz Danske. U ponedjeljak (18. aprila) letim za Moskvu, gdje želim dogovoriti moguće isporuke Sputnika V nakon odobrenja od strane Evropske agencije za lijekove", rekao je zamjenik češkog premijera. .

Češka Republika, piše BBC, kao i nekoliko zemalja Evropske unije (EU), navode da su njihovi napori u vakcinaciji ometeni nedovoljnim zalihama vakcina.

U toj zemlji, tokom pandemije je registrovano je 1,59 miliona zaraženih korona virusom, a umrlo je više od 28. 000 ljudi.

Evropska agencija za lijekove prošle sedmice najavila je moguću vezu AstraZeneca vakcine sa ugrušcima, ali je rekla da je rizik od smrti COVID-19 mnogo veći.

Nekoliko evropskih zemalja prethodno je nakratko suspendovalo upotrebu AstraZeneca vakcine.

Većina je nastavila vakcinaciju, ali često s ograničenjima za starije dobne grupe.

XS
SM
MD
LG