Dostupni linkovi

Vučić i Fabrici: Potrebno preduzeti korake za borbu protiv korupcije u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici na jednom od prethodnih sastanaka u 2020. godini, arhivska fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) ocenili su u utorak, 13. aprila, u Beogradu da je potrebno preduzeti "sadržajne i delotvorne" korake za borbu protiv korupcije.

Oni su naglasili da bi zakonodavstvo i strategije trebalo da se razviju kroz inkluzivne i sadržajne konsultacije svih učesnika, saopšteno je iz Predsedništva.

Zaključeno je još i da je u procesu pridruživanja Srbije EU neophodno prilagoditi strategije i zakonodavstvo u drugim oblastima osnovnih prava, poput rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, kao i da je potrebno preduzeti sadržajne i delotvorne korake za borbu protiv korupcije.

"Srpski parlament bi trebalo da zvanično otpočne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne primenu prioritetnih preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), uz redovne konsultacije sa tom organizacijom. Takođe, neophodno je izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


On je naglasio da je neophodno brzo početi primenu radnji predviđenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

Vučić je ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.

Ambasador Fabrici je istakao da je napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.


Fabrici je podsetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatovao je da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG