Dostupni linkovi

Godfrey: SAD podržava Srbiju na putu ka EU, rešiti teška politička pitanja


Entoni Godfri

Američki ambasador Entoni Godrfi (Anthony Godfrey) izjavio je u utorak, 13. aprila, da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU), kao i da je od ključne važnosti rešavanje teških političkih pitanja koja odlažu napredak Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

„Predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) i njegova administracija su posvećeni tome da rade blisko sa Briselom na svim pitanjima. Ona nisu laka i neće se rešiti sutra”, rekao je Godfri na konferenciji “Godinu dana kasnije: srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID-a 19”.

Godfri je naglasio da je Srbija „ekonomski, geografski i kulturno deo evropske porodice i nadamo se da će naći svoje mesto u EU”.

Govoreći o saradnji u regionu i ekonomiji, on je naveo da Amerika podržava napore Srbije da se uspostavi mini-Šengen.

On je naveo da su bilateralni odnosi Srbije i Sjedinjenih Država mnogo više od pokazane dobre zajedničke borbe protiv epidemije korona virusa.

„Vlada Srbije je prepoznala ključnu važnost da dobije vakcine iz različitih izvora. Srbija je delila vakcine sa svojim regionom jer je zaista važno da građani regiona budu zaštićeni kako bi građani Srbije bili zaštićeni”, rekao je Godfri.

Kako je naveo, Srbija je „impresionirala ekonomskom otpornošću u proteklih godinu dana”, kad je bila „najbolja u Evropi”.

„To sve je proizvod mudrih odluka tokom nekoliko godina koje su održale budžet u jednom balansu i stabilne cene. To je dozvolilo Vladi Srbije da ubrizga neophodna sredstva u ekonomiju, da sačuva radna mesta i da doprinese tome da budžet i dalje radi”, rekao je Godfri.

Godfri: Amerika produbljuje posvećenost Srbiji

On je izjavio da Sjedinjene Američke Države produbljuju posvećenost Srbiji koja je u vreme pandemije pokazala da je dobar prijatelj Amerike i Balkana.

Godfri je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, uoči konferencije podsetio da je Srbija organizovala specijalne letove za američke državljane, donirala zaštitnu opremu i pribore za testiranje i distribuirala vakcine.

Naveo je i da USAID ( Američka agencija za međunarodni razvoj) obeležava 20 godina partnerstva sa Srbijom i da je tokom pandemije obezbedio robu i usluge u vrednosti od 4,3 miliona dolara za pomoć Srbiji.

Podsećajući na sporazum koji je potpisao sa ministrom finansija Sinišom Malim o podsticanju investicija, čime su stvoreni uslovi za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC), američki ambassador je rekao da sada ta kompanija sa srpskim Ministarstvom finansija radi na paketu zajmova i bankarskih garancija u vrednosti od milijardu dolara podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji tokom pandemije.

Takođe je naveo i sporazum sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o nastavku naučnog i tehnološkog partnerstva za narednih 10 godina.

Godfri je istakao da je posebno ponosan što se sa Ministarstvom rudarstva i energetike radi na daljem razvoju mogućnosti za investiranje u sferi rudarstva, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

On je rekao da je veliki optimista po pitanju budućnosti srpsko-američkog partnerstva.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da Srbija i SAD treba da imaju strateški sporazum o saradnji.

Istakla je da su odnosi Srbije i SAD od ogromnog značaja za Srbiju i da ih treba još dodatno produbiti.

"U vreme pandemije korona virusa, odnosno, u vreme krize, najviše se vide prijatelji", rekla je Mihajlović i dodala da su SAD prijatelj Srbiji, kao što je Srbija prijatelj SAD.

XS
SM
MD
LG