Dostupni linkovi

Srbija poklanja Republici Srpskoj još 20.000 vakcina protiv COVID-19


Vakcinacija u Banjaluci za starije od 65 godina, 29. mart, 2021.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu, 10 aprila, da je sa Predsjednikom susjedne Srbije Aleksandrom Vučićem za narednu sedmicu dogovorio isporuku još 20.000 vakcina za bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS).

Srbija je donirala RS 2.000 doza ruskih Sputnik V vakcina.

"Taj proces davanja vakcina našim građanima bit će nastavljen u kontinuitetu i održan na najbolji mogući način", rekao je Dodik i dodao da je sa Vučićem isporuka vakcina dogovorena za ponedjeljak ili utorak.

Drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji BiH, Srbija je početkom marta dostavila 10.000 AstraZeneca vakcina, a u Sarajevu ih je uručio Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U petak, 9. aprila Vlada Srbije je donirala 10.000, od ukupno 20.000 planiranih vakcina istog proizvođača Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona Federacije BiH.

Vlasti u Srbiji su također ranije pozvali stanovnike susjednih zemalja na vakcinaciju protiv korona virusa, i to vakcinama AstraZeneca, kojima je početkom aprila isticao rok.

Do sada je u Srbiji je vakcinisano više od 22.000 stranaca, među kojima su i državljani BiH, osim državljana Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, izjavila je 26. marta premijerka Srbije Ana Brnabić.

RS je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

XS
SM
MD
LG