Dostupni linkovi

U Sarajevu uz pjesmu Bella Ciao i vojne počasti sahranjen Jovan Divjak


Komemoracija povodom smrti izvršnog direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", 13. april, Narodno pozorište, Sarajevo
Komemoracija povodom smrti izvršnog direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", 13. april, Narodno pozorište, Sarajevo

Uz pjesmu Bella Ciao i vojne počasti Jovan Divjak, preminuli general Armije Republike Bosne i Hercegovine (BiH) i izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH, sahranjen je, u utorak 13. aprila, na sarajevskom groblju Bare.

Ranije je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija povodom njegove smrti, a pročitano je oproštajno pismo koje je Divjak napisao kada je saznao da je bolestan.

"Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom", napisao je između ostalog u oproštajnom pismu general Jovan Divjak.

Pismo je pročitao njegov unuk Gregor putem video linka iz Sjedinjenih Američkih Država, tokom komemoracije održane u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Oproštajno pismo

Divjak je napisao pismo kada je saznao da je bolestan, a posvetio ga je mnogima, u prvom redu članovima Udruženja “Obrazovanje gradi BIH", djeci koju je ovo Udruženje pomagalo, pripadnicima Armije BiH, te svim Sarajlijama.

“Na vama je da sudite kakav sam bio kao vojnik, profesionalac, čovjek i saborac. Takvog me zapamtite i pričajte vašim najbližim. To je najčasniji period u mom profesionalnom životu. Veoma cijenjeni pripadnici Armije RBiH budite ponosni na vaš doprinos odbrani BiH u istorijskim granicama i očuvanju građanske i sekularne zajednice. Na tim temeljima odgajajte vaše porodice”, poručio je Divjak pripadnicima Armije BiH čiji je general bio.

U pismu je naveo da je najvrjednije u proteklih 27 godina to što je Udruženje na čijem je čelu bio pomagalo obrazovanju djece i mladih BiH putem stipendiranja i putovanja.

“Mlad i potpuno obrazovan i odgojen čovjek može biti koristan sebi, porodici i društvenoj zajednici. Uzmite ono što ste naučili i dobili u kući ljubavi, a ono odbacite što ne smatrate dobrim. Hvala mladima što postaste samostalni, porodični i uspješni ljudi”, naveo je u pismu.

Zahvalio se svojim sugrađanima – Sarajlijama, od kako je napisao komšija, frizera, krojača, prodavača, prodavačica, na pijacama, prodavača novina i svih koji rade u institucijama kulture, umjetnosti i sporta

“Bio sam jedan od vas i u sunčana i kišna vremena. Nema boljih ljudi, osim ponekog s kojim smo supruga Vera i ja imali najtopliju komunikaciju. Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi, poštovanja i uvažavanja”, napisao je Divjak.

Sarajevo žali za Divjakom

„Umro je čovjek koji je spašavao naše duše. Davao je srce i život svima nama, a najviše onim najnevinijim, djeci koja su tokom rata ostala bez roditelja“, rekla je u Narodnom pozorištu u Sarajevu direktorica Televizije Sarajevo Duška Jurišić, otvarajući komemoraciju povodom smrti generala Jovana Divjaka.

Prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine (BiH) i bivši general Armije Republike BiH Jovan Divjak preminuo je 8. aprila u 84. godini života.

Komemoracija povodom smrti Jovana Divjaka u Narodnom pozorištu u Sarajevu
Komemoracija povodom smrti Jovana Divjaka u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Edin Bećarević, zamjenik izvršnog direktora Obrazovanje gradi BiH rekao je na komemoraciji u Sarajevu da je Divjaka poznavao više od 30 godina, te da će ga pamtiti kao čovjeka koji je do posljednjeg dana živio za Udruženje i svu djecu za koju je disao i nesebično im pomagao.

„Ovaj grad danas zauvijek ispraća velikog čovjeka, patriotu i borca za prave vrijednosti. Odlaze veliki, a Jovan je među nama bio najveći. Da je ovdje, ispravio bi sada ovaj moj govor. Prvo gramatički, pa onda stilski i na kraju bi mi rekao - hajde sad sve ispočetka, sve ovo je malo tužno“, rekao je Bećirević.

Reditelj Danis Tanović, prisjetio se kako je Divjaka upoznao na Trebeviću, u rovu, na liniji odbrane grada.

“Izgledao je kao filmski junak, nasmijan, hrabar, prišao mi je i pitao me šta radim. Čudno mu je bilo da vidi vojnika sa kamerom, a meni je bilo čudno što vidim generala da obilazi liniju fronta. Uvijek bismo se sretali na liniji odbrane grada. I uvijek uz konstataciju ‘I ti si ovdje’, uz njegov blagi pogled i osmijeh. Zadržao bi se sa nama kratko i onda otišao dalje“, ispričao je Tanović.

Dirljiva komemoracija

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH, na Twitteru je napisao: “Počivaj u miru, generale Jovan Divjak”, komemoraciju u Narodnom pozorištu, nazvao je “dirljivom”.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH podijelio je na twitter nalogu fotografiju sa komemoracije u Narodnom pozorištu uz poruku“Doviđenja, generale Divjaku”.

Komemoraciji su prisustvovali brojni zvaničnici iz BiH, među njima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifer Podžić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, reditelji Danis Tanović i Dino Mustafić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i mnogi drugi.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja prisutnih u zatvorenom prostoru, veliki broj građana i prijatelja nije bio u mogućnosti prisustvovati, pa je osiguran televizijski prijenos komemoracije.

U Sarajevu Dan žalosti

U Kantonu Sarajevo je u utorak 13. aprila, povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Dan žalosti.

Jovan Divjak biće sahranjen na Gradskom groblju Bare u 14 sati.

Jovan Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, a od 1966. je živio i radio u Sarajevu.

Tokom rata vršio je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba. Ranije je bio oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Fondaciju "Obrazovanje gradi BiH" osnovao je 1994. godine. Ovo udruženje pomaže školovanju djece koja su izgubila roditelje u ratu.

Dobitnik je brojnih priznanja za društveno - koristan i humanitarni rad, između ostalih, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Legije časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plakete Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija) i Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir).

Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

XS
SM
MD
LG