Dostupni linkovi

Hapšenje zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH   


Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine uhapsili su dvojicu državljana Pakistana koji su otkriveni u pokušaju krijumčarenja 13 muškaraca afroazijskog porijekla.

Pakistanci su uhapšeni u četvrtak, 8. aprila, na području opštine Zvornik, na istoku BiH kada su pripadnici Jedinice granične policije Zvornik uočili su i zaustavili čamac koji je plovio Drinom iz Srbije prema BiH, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Granične policije BiH.

„Dvojica osumnjičenih Pakistanaca jutros su, (petak 9. april) uz izvještaj o krivičnom djelu, predati tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje, dok su krijumčare ni migranti koji su izjavili da dolaze iz Pakistana predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, naveli su iz Granične policije BiH.

Obavljen je i pretres osoba koje su upravljale čamcem, a čamac kojim su krijumčareni migranti, kao i drugi dokazni materijal koji potiče iz ovog krivičnog djela, privremeno su oduzeti.

Iz Granične policije BiH podsjećaju kako su 2. aprila na istom mjestu spriječili krijumčarenje državljana Pakistana i Afganistana, a za to krivično djelo su, takođe, osumnjičeni državljani Pakistana.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH se trenutno nalazi oko 6.500 migranata i izbjeglica, a najviše njih u sjeverozapadnom dijelu BiH. Od ukupnog broja, 4.900 je smješteno u prihvatnim centrima.

Evropska unija je od 2018. godine osigurala oko 89 miliona eura pomoći BiH za migrante, nakon što je 2016. godine Unija zatvorila svoje granice. Od ovog iznosa, 13,8 miliona eura je izdvojeno za humanitarnu pomoć.

Prema izvještaju IOM-a, od 2018. godine je pružena humanitarna pomoć za 59.139 migranata, izbjeglica i tražilaca azila. Uspostavljeno je osam centara za smještaj migranata i izbjeglica sa ukupnim odobrenim smještajnim kapacitetom od 7.830 kreveta.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u prethodne tri godine, više od 70.000 migranata ušlo je na teritoriju Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG