Dostupni linkovi

Rusija obustavila letove u Tursku zbog korone, rastu političke tenzije


Aerodrom u Istanbulu
Aerodrom u Istanbulu

Rusija će od 15. aprila do 1. juna obustaviti aviosaobraćaj sa Turskom, saopštila je potpredsednica ruske Vlade Tatjana Golikova u trenutku kada rastu političke tenzije u odnosima između dve zemlje.

Odluka o drastičnom smanjenju broja letova za Tursku, koja se u velikoj meri oslanja na prihode od turizma, objavljena je dva dana nakon sastanka turskog predsednika Tajipa Erdogana sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu, prenosi Rojters.

Golikova, gostujući na TV kanalu Rusija-24, nije pominjala politiku u odluci da ograniči letove do Turske, popularne destinacije za milione ruskih turista.

Ona je rekla da broj slučajeva COVID-19 u Turskoj raste. Golkova je precizirala da će neki letovi biti nastavljeni, uključujući dva puta sedmično za Istanbul.

Načelnica epidemiološke službe Ana Popova izjavila je da iz Turske stiže većina slučajeva novih sojeva korona virusa u Rusiju.

Visoki vladin zvaničnik rekao je ranije u ponedeljak da je dnevni broj turskih infekcija koronavirusom premašio 50 hiljada, a Erdoan će ove sedmice verovatno narediti pooštravanje ograničenja uoči početka turističke sezone.

Upitan o potezu Rusije, turski ministar zdravlja Fahrettin Koca rekao je na konferenciji za novinare da će ruska delegacija uskoro posetiti turske turističke destinacije kako bi ocenila mere za kontrolu korona virusa.

U najnovijem znaku pogoršanja odnosa između Rusije i Turske, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Turska i druge „odgovorne“ države ne bi trebalo da pothranjuju, kako je naveo, „ratoborno raspoloženje“ u Ukrajini.

Njegove izjave usledile su nakon konferencije za novinare u subotu na kojoj je Erdoan, zajedno sa Zelenskim, izrazio spremnost da podrži mirno rešenje sukoba u otcepljenim proruskim istočnim regionima u Ukrajini, gde su se tenzije nedavno rasplamsale.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG