Dostupni linkovi

Mihajlović: Opasna zloupotreba teme zlostavljanja žena


Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je svaka zloupotreba teme zlostavljanja žena opasna i da je pogrešno manipulisati time zarad političkih poena.

Mihajlović je tako reagovala na navode o seksualnom zlostavljanju žena na radnom mestu u nekoliko gradova u Srbiji, koje su iznele potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i Marija Lukić, predsednica Fondacije koja se bavi pravima ugroženih žena u unutrašnjosti Srbije.

"Ukoliko imate saznanja o seksualnom zlostavljanju žena, uključujući i ono na poslu o čemu se govori poslednjih dana, prijavite to nadležnim organima. Ali da koristite tako osetljivu temu za prikupljanje političkih poena, kritike političkih protivnika i da nagađate brojke i situacije je pogrešno i štetno i ne donosi dobro ni ženama ni društvu u celini", izjavila je Mihajlović 12. aprila, a preneo njen kabinet.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je da će Srbija uskoro dobiti "dugoočekivani" Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Taj zakon, između ostalog, predviđa i odredbe koje zabranjuju svaki vid nasilja i zlostavljanja žena na radnom mestu, uključujući seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

Marija Lukić je izjavila u ponedeljak, 12. aprila, da se žene zbog zaposlenja seksualno ne zlostavljaju samo u Jagodini, kako je to dan ranije u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji Nova S izjavila Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde.

Kako je rekla Lukić, to je postala praksa i u Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Valjevu i drugim gradovima Srbije.

Lukić je agenciji Beta kazala da je seksualno zlostavljanje žena posebno izraženo u Kruševcu, gde je na vlasti koalicija vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

"U Kruševcu se devojke dovode u vikendicu jednog moćnog političara. Vaspitačice i, pre svih, medicinske sestre, ukoliko se ne odazovu pozivu za dolazak u vikendicu, već sutradan dobiju otkaz na poslu", rekla je Lukić.

Istakla je da se njoj, pored Kruševljanki, za pomoć najviše obraćaju žene iz Jagodine koje su žrtve lokalnih moćnika.

U Kruševcu je na vlasti koalicija Jedinstvena Srbija (Dragana Markovića Palme, Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske napredne stranke (SNS).

"Te žene ne smeju da budu žrtve borbe između slonova, odnosno vlasti i opozicije. Svi slučajevi moraju da budu procesuirani i na tome radi naša fondacija. Žene prijavljuju seksualno zlostavljanje, ali izbegavaju pojavljivanje u medijima iz sasvim razumljivih razloga", navela je Lukić.

Marija Lukić, bivša saradnica nekadašnjeg čelnika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, prekinula je atmosferu ćutanja o seksualnom uznemiravanju od strane nadređenog funkcionera.

Lukić je u martu 2018. godine na svom profilu na društvenoj mreži Facebook objavila dokaze o seksualnom uznemiravanju koje je trpela od Jeličića, a zatim ih uz tužbu priložila i sudu.

Jeličić je zbog nedozvoljenih polnih radnji nad Marijom Lukić osuđen na tromesečnu zatvorsku kaznu, a 25. januara započeo je njeno izdržavanje u zatvoru u Ćupriji.

XS
SM
MD
LG