Dostupni linkovi

Vakcinacija ne kvari ramazanski post, poručio reis u Crnoj Gori


Reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić poručio je vjernicima da se vakcinišu i u vremenu Ramazana koji nastupa u ponoć 13. aprila.

I Vlada Crne Gore je, pozivajući se na poruku reisa Rifata Fejzića, pozvala vjernike islamske vjeroispovijesti da se u narednim danima slobodno vakcinišu.

“Večeras zalaskom sunca nastupa Ramazan, dragi vjernici čuvajte sebe i druge od Vas. Nema Božije nagrade ako svjesno ugrozimo sopstveno i zdravlje drugih”, napisao je reis Rifat Fejzić na Twiteru gdje je prethodno objavljena Odluka Mešihata Islamske zajednice o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima u vrijeme Ramazana. Jedna od odluka upućuje na prednost vakcinacije protiv COVID-19 u vrijeme ramazanskog posta.

“Pozivaju se imami da ukažu vjernicima na prednosti vakcinacije i obavijeste ih, shodno fetvi najeminentnijih islamskih autoriteta, da vakcina protiv COVID 19 ne kvari post, te se ista može primiti i u toku posta”, navedeno je odluci mešihata Islamske zajedice u Crnoj Gori u kojoj se poziva na sprovođenje epidemioloških mjera i sprovođenje vjerskih obreda u džamijama u skladu sa smanjenjem epidemiološkog rizika.

Vlada je na Twitteru takođe pozvala vjernike islamske vjeroispovijesti na vakcinaciju.

“Ramazanski post za vjernike islamske vjeroispovjesti počinje sjutra. Reis Rifat Fejzić je potvrdio da vakcina protiv COVID-19 ne kvari post, pa se pozivaju vjernici da se i u narednim danima slobodno vakcinišu.”

Prvu dozu vakcina protiv u Crnoj Gori je ukupno primilo 36.113 građana, što je 5,8 posto ukupnog broja stanovništva.

Revakcinisano je 6.753 osoba. Prema posljednjim podacima u Crnoj Gori je za vakcinaciju prijavljeno blizu 90.000 građana.

XS
SM
MD
LG