Dostupni linkovi

Vučić: Nije istina ono što je Šib rekao, ali 'je čovek koji voli Srbiju'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, 9. aprila, da je “na nama da kažemo nemačkom ambasadoru Tomasu Šibu (Thomas Schieb) da nije istina da je NATO bombardovao SR Jugoslaviju kako bi sprečio genocid na Kosovu”, ali je i naglasio da Srbija mora veoma blisko da sarađuje sa Nemačkom.

On je naveo da je „svih 19 zemalja koje su učestvovale u napadu na Jugosaviju imalo isto mišljenje i ambasador nije rekao ništa posebno novo”.

Vučić je to rekao povodom izjave nemačkog ambasadora u Srbiji Tomasa Šiba u emisiji TV Vojvodine 7. aprila da je bombardovanje nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije kontroverzno pitanje, ali da je bilo neophodno da bi se sprečili humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu.

Ambasador Šib je dan kasnije za Radio Slobodna Evropa istakao da je „po čvrstom uverenju Vlade Savezne Republike Nemačke i svih NATO - partnera u tim iznimnim okolnostima i kriznoj situaciji kada su masivno kršena ljudska prava na Kosovu, NATO-operacija bila opravdana kao ultima ratio (krajnje sredstvo)“.

„Međunarodna zajednica je prethodno bezuspešno iscrpla sva raspoloživa sredstva za mirno rešavanje konflikta i sprečavanje humanitarne katastrofe. Usled toga se ta odluka prema važećem pravnom tumačenju Savezne Republike Nemačke ne kosi sa međunarodnim pravom“, naveo je Šib.

On je naglasio da vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva, već da je cilj bio “zaštita civilnog stanovništva na Kosovu”.

Vučić je podsetio je da je Nemačka najznačajniji partner Srbije.

„Nemačka je naš najveći investitor i sa njom imamo najveću trgovnisku razmenu. To nije, kako bi neko rekao, pitanje para već budućnosti i promena u Srbiji”, izjavio je Vučić, nakon sastanka sa delegacijom japanske grupacije Nidek korporejšn.

Govoreći o ambasadoru Nemačke u Srbiji Tomasu Šibu, Vučić je rekao da mu ne pada na pamet da ga vređa.

„Poznajem ga kao čoveka koji je mnogo pomogao Srbiji u prilivu investicija, čovek je koji voli Srbiju. Uveren sam da je to način na koji je morao da odgovori, da podržava ono za šta se zalaže Nemačka politika”, istakao je Vučić, navodeći da mu ne pada mi na pamet da ga vređa jer to nije zaslužio.

Naveo je da je ovo “na neki način dobro za nas” kako bismo videli šta zaista misle mnoge od najrazvijenih zapadnih zemlja o onom što se dešavalo.

„Ne treba da pravimo neprijatelje od onih koji nam nisu neprijatelji”, naglasio je Vučić.

XS
SM
MD
LG