Dostupni linkovi

Profesori sarajevskog Filozofskog fakulteta: Nenabavka vakcina ravna ubistvu s predumišljajem  


Protest u Sarajevu "Borba za život" 6. april 2021.
Protest u Sarajevu "Borba za život" 6. april 2021.

Profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) uputili su u petak 9. aprila otvoreno pismo u kojem su pružili podršku zahtjevima građana okupljenih oko inicijative "Borba za život”, a koji su 6. aprila organizovali proteste u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Više stotina građana protestnom šetnjom i vožnjom od Željezničke stanice, do zgrade Parlamentarne skupštine BiH, a zatim i do Vlade Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, iskazalo nezadovoljstvo, jer državna i federalna vlast nisu nabavili vakcine protiv COVID-a 19.

'Borba za život': Protestima u Sarajevu traže vakcine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Grupa od 24 građanina BiH je prethodno potpisala krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, koju je u njihovo ime predao infektorlog u penziji Bakir Nakaš.

On je predao krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH zbog izostanka nabave vakcina protiv korona virusa.

Tužilaštvo BiH na osnovu ove prijave je 27. marta formiralo predmet.

Ostavke zbog nebrige o javnom zdravlju

Suština pisma je, kako za Radio Slobodna Evropa kaže jedan od potpisnika i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz da se podrže protesti građana i čuje glas akademske zajednice o problemima u društvu.

„Cilj je da prisilimo vlasti u BiH da podnesu ostavke zbog nebrige o javnom zdravlju. Končno je akademska zajednica jednistvena u svom stavu i traži političku, etičku, pa i krivičnu odgovornost onih osoba koje su zbog nebrige o javnom zdravlju naše sugrađane izložile smrti“, kaže Kazaz, te poziva i druge institucije u okviru Univerziteta u Sarajevu da se pridruže ovim nastojanjima.

U otvorenom pismu čiji je naslov "Zahtjev za život i dostojanstvo" stoji kako profesori i saradnici na ovom fakultetu „osjećaju dužnost da podržeo prijedlog koji je prvi korak ka ozdravljenju društva u cjelini".

Nenabavka vakcine je, kako smatraju ravna ubistvu sa predumišljajem.

"Plansko/neplansko, svjesno/nesvjesno uništavanje života u zemlji Bosni i Hercegovini djelo je države BiH, odnosno, onih arogantnih, bahatih i nestručnih ljudi unutar Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i svih pratećih službi ovih institucija. Stoga, zahtijevamo da se svi odgovorni unutar ovih institucija izvine građanima i građankama Bosne i Hercegovine za nesavjesno obavljanje posla, a da nakon toga (najzad, nešto časno) podnesu ostavke", navodi se u pismu.

Ukoliko reakcija izostane, najavili su kako će univerzitetski radnici zajedno sa ostalim građanima i građankama, okupljenim oko inicijative "Borba za život", i na ulicama tražiti prava od kojih,kkao navode neže odustati.

Federacija BiH nastavlja pregovore za nabavku vakcina

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potvrdio je tokom sastanka sa kantonalnim premijerima 6. Aprila, da je Vlada FBiH ušla u državni program s Kinom, te da bi sljledeće sedmice trebali početi direktni pregovori za nabavku 500 hiljada doza vakcine Sinopharm.

Prethodno je Vlada Federacije BiH pokušala nabaviti 500.000 Sputnik V vakcina, Vlada Federacije BiH je na sjednici 25. marta naglasila kako neće odustati od bilo kojeg veleprometnika lijekovima, te će i dalje svi biti pozvani da pomognu u nabavci vakcina, ali sa garancijom za isporuku od proizvođača.

Vlada FBiH je 16. marta, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, odabrala kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Međutim, ruski dobavljač nije u roku dostavio traženu dokumentaciju, te je Zavod za javno zdravstvo FBiH konstatovao da nisu ispunjeni uslovi iz Ugovora o nabavi vakcina.

U Federaciji BiH u ovom trenutku na raspolaganju je 50.000 doza vakcina različitih proizvođača, a na prostoru FBiH u toku je distribucija cjepiva proizvođača Pfizer iz COVAX mehanizma, a riječ je o 15.210 doza.

Avionom iz Turske u Sarajevo je 28. marta dopremljeno 30.000 doza vakcina protiv korona virusa, kineskog proizvođača Sinovac.

Vlada FBiH ušla je u državni program s Kinom te bi sljedeće sedmice trebali početi direktni pregovori za nabavku 500 hiljada doza vakcine Sinopharm.

Drugi entitet u BiH, Republika Srpska je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

XS
SM
MD
LG