Dostupni linkovi

Uhapšeno devetoro osumnjičenih za krijumčarenje migranata u BiH i Srbiji


Migrantski kamp Lipa u BiH
Migrantski kamp Lipa u BiH

Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) su uhapsili četiri osobe na području Zvornika, na istoju Bosne i Hercegovine, koje su osumnjičene za organizovano krijumčarenje migranata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istovremeno, na području Srbije uhapšeno je pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata, među kojima je i osumnjičeni organizator.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

“Istraga je usmjerena na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH, prouzročenu prilivom ilegalnih migranata”, navodi se u saopštenju za javnost.

Navodi se kako je policijska akcija izvedena u saradnji sa policijom Srbije, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH I Službom za poslove sa strancima BiH.

Evropska komisija usvojila je krajem 2020. godine dodatni paket pomoći od 25 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Kako je navedeno u saopštenju, dodatna sredstva EU biće namijenjena za osnovne potrebe izbjeglica i migranata tokom zime, obezbjeđujući im smještaj, hranu, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.

Iz Delegacije EU u BiH istakli su da će ova pomoć, takođe, ojačati kapacitete BiH u upravljanju granicama, posebno kroz opremu i obuku, te doprinijeti sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, kao i trgovine ljudima.

EU od 2007. pruža pomoć BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama u iznosu od 41 milion eura, a od januara 2016. godine BiH je korisnik regionalnog programa “Podrška upravljanju migracijama u kontekstu zaštite osjetljivih kategorija”, u vrijednosti od 14,5 miliona eura za cijeli zapadni Balkan i Tursku.

Pored toga, u okviru Instrumenta koji doprinosi stabilnosti i miru finansirana je regionalna akcija za rješavanje COVID-19 izazova među migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama na zapadnom Balkanu, posebno u BiH i Srbiji, čija je ukupna vrijednost osam miliona eura.

Od januara 2020. EU finansira angažman visokog stručnjaka za migracije i azil s ciljem podrške Ministarstvu sigurnosti BiH u koordinaciji upravljanja migracijama.

XS
SM
MD
LG