Dostupni linkovi

Turska demantuje da je uvredila fon der Lajenovu


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stoji dok predsednik Evropsog saveta Charles Michel i predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan sede u palati u Ankari, 6. april 2021.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u četvrtak da je predsednik Redžep Tajip Erdoan primio predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen (von der Leyen) u skladu sa "zahtevima i sugestijama sa strane EU" i odbacio kritike da je Ankara uvredila visoku gošću iz Brisela.

Čavušoglu je rekao da su se turska strana i EU dogovorile o protokolu uoči sastanka sa Erdoanom pre dva dana.

"Raspored sedenja napravljen je u skladu sa sugestijama sa strane EU", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa kuvajtskim kolegom Ahmadom Naserom El Mohamadom El Sabahom u Ankari, prenela je agencija DPA.

Kako javlja Rojters, fon der Lajenova je bila iznenađena kada je Šarl Mišel (Charles Michel), predsednik Evropskog saveta, seo na jedinu raspoloživu stolicu pored Erdoana.

Na video snimku je prikazano kako prva žena na čelu Evropske komisije na kratko stoji i iznenađeno gestikulira pre nego što je sela kauč uz stolice na kojima su sedeli Mišel i Erdoan.

"Predsednica Komisije je bila očigledno iznenađena“, rekao je portparol EK Erik (Eric) Mamer.

"Predsednica (von der Leien) trebalo je da sedi na potpuno isti način kao predsednik Evropskog saveta i turski predsednik," dodao je Mamer.

Nejednak raspored sedenja izazvao je optužbe na društvenim mrežama o seksizmu i ocene da je to bio nameran potez uperen protiv Evrposke komisije. Kritikovan je i Mišel zato što nije reagovao da zaštiti svoju kolegenicu.

Čavušoglu je rekao da su kritike na račun Turske "veoma nepoštene" i dodao da je sastanak bio "u okviru pravila međunarodnog protokola i gostoljubivosti Turske".

U prošlosti su obezbeđivane tri stolice kada je Erdoan razgovarao u Briselu sa šefovima Evropske komisije i Evropskog saveta, koji kolektivno predstavlja 27 država članica EU.

Veze između Brisela i Ankare zategnute su nakon neuspelog puča 2016. godine kada su vlasti pojačali represiju u Turskoj koja je dovela do hapšenja hiljada lica. Pomorski spor između Turske i Grčke podstakao je napetosti prošle godine i EU je zapretila sankcijama Ankari, ali sada pokušavaju oprezno da izglade nesuglasice.

XS
SM
MD
LG