Dostupni linkovi

Bećirović: Dodik javno poziva na rat, Sud BiH da reaguje


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je, na početku sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, postavio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji „da li podržava Dodokovu politiku razbijanja države BiH“.

Bećirović je iskoristio mogućnost delegatskog pitanja na početku sjednice na kojoj, između ostalog, delegati trebaju da se izjasne o Odluci o potvrđivanju smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića, kao i dopuni Zakona o javnim nabavkama, te o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Bećirović je naveo kako Dodik javno poručuje da ima jasan plan i koncept, kako on kaže, kako treba razbiti državu BiH.

‘’Smatram da je vrijeme da mu odgovorimo na takve antiustavne i antidejtonske poruke, ne na nekom sporednom mjestu, već ovdje u državnom parlamentu BiH’’, kazao je Bećirović.

Dodao je da riječ razdruživanje, koju koristi Milorad Dodik, „jedan obični separatistički eufemizam“.

‘’Nema nikakvog razdruživanja u BiH, riječ razdruživanje je zamjena za riječ rat. Dodik poziva na rat i to treba javno reći. Nema i ne može biti ni mirnog, ni nemirnog razdruživanja države BiH. Nije to moglo ni 1992., ne može ni danas i neće moći nikada i to Milorad Dodik treba jednom da upamti za sva vremena’’ poručio je Bećirović.

Također je poručio Dodiku da „ako krene u taj antiustavni scenario razbijanja države, u tom slučaju treba konstatirati da je on odgovaran za unilateralno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“.

‘’Tužilaštvo i Sud BiH moraju raditi svoj dio posla, jer je to najteže moguće antiustavno i krivično djelo u našoj državi. Treće, državni organi BiH, u skladu sa Ustavom i zakonom, u tom eventualnom antiustavnom scenariju kojeg Dodik najavljuje, dužni su odmah uhapsiti i Dodika i sve eventualne saučesnike u jednom takvom antiustavnom činu’’ kazao je Bećirović.

Bećirović navodi da stavove koje je izrekao, nisu samo njegovi lični stavovi.

‘’Ove stavove sam prezentirao i na Klubu Bošnjaka i tretirajte ih kao jednoglasan stav cijelog Kluba Bošnjaka, a također i kolege Zlatka Miletića iz Kluba Hrvata’’, objasnio je Bećirović.

Na ovo izlaganje reagirao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, koji je kazao da je izneseno niz optužbi, a ne delegatsko pitanje.

‘’Ovdje se poziva na hapšenje srpskog člana Predsjedništva BiH. Mislim da je ovo nedopustivo’’, kazao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da neće biti neko preko koga će se prenositi poruke bilo kome, pa ni predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Dodao je da Dodik svoje stavove iznosi transparentno.

‘’Svi stavovi Dodika i kada govori o ustavnom uređenju i promjenama u BiH, iznosi javno i svaki put samo zagovara jednu stvar, dogovor nas unutar BiH, a ne dogovor nekih izvan BiH’’, kazao je Tegeltija.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović je kazao kako neće da sluša optužbe da treba hapsiti ni Milorada Dodika, ni bilo koga.

‘’Je li ovo sudnica, je li ovo podignuta optužnica, je li ovo znači definitivno da mi trebamo da se raziđemo. Ako je ovako ja sam spreman i zatražiti da napustimo današnju sjednicu, u ime Kluba srpskog naroda’’, kazao je Nović.

Podsjećamo, Dodik je krajem oktobra prošle godine izjavio kako će ‘Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o tome kako BiH može funkcionirati’. Ne bude li takva izjava prihvaćena, kako je on rekao, jedina preostala opcija je "razdruživanje".

Nakon te Dodikove izjave Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručila je 27. oktobra da "postojanje entiteta ovisi o postojanju države Bosne i Hercegovine".

Dan kasnije, Milorad Dodik osporio je opet u medijima tu izjavu Ambasade SAD-a, te su u četvrtak 29. oktobra iz Ambasade SAD- a poručili:

"Svaka radnja preduzeta s ciljem razgradnje BiH predstavljala bi kršenje Daytonskog sporazuma. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je ovisno o postojanju BiH. Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim pravom", rečeno je za RSE u Uredu odnose s javnošću Ambasada SAD-a u BiH.

Upravo zbog ‘opstrukcije Daytona’ SAD su uvele sankcije Dodiku 2017. godine.

U saopštenju je tada navedeno da se "Milorad Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma".

Sankcije su i dalje na snazi.

XS
SM
MD
LG