Dostupni linkovi

Glumica Merima Isaković optužila Branislava Lečića za silovanje pre 43 godine


Branislav Lečić
Branislav Lečić


Merima Isaković, nekadašnja istaknuta mlada glumica bivše Jugoslavije, a danas klinički psiholog, optužila je glumca Branislava Lečića, da ju je silovao pre 43 godine.

Isaković je takvu optužbu javno iznela u ispovesti za poslednji broj magazine "Nedeljnik", navodeći da se sve dogodilo 1978. godine, kada je imala samo 18 godina.

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao Lečića povodom optužbi Merime Isaković, ali do objavljivanja ove informacije nije dobio odgovor.

U ispovesti za “Nedeljnik” Merima Isaković je navela da ju je Lečić pre 43 godine ugurao u stan i skinuo joj haljinu, upozorivši je da ne vrišti jer je niko neće čuti i oborio je na pod.

"Nasilnik koji je zamalo uspeo da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta”, navela je ona u ispovesti za “Nedeljnik”.

"'Opraštam ti', rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo", navela je Isaković.

Dodala je da je svoju reč održala, a da izgleda da Branislav Lečić nije.

"Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja", istakla je Isaković.

Merima Isaković je bila jedna od najvećih mladih glumačkih zvezda nekadašnje Jugoslavije, ostvarila je više zapaženih uloga, ali je doživela tragičnu saobraćajnu nesreću kada je imala samo 21 godinu, posle koje je ostala nepokretna.

Posle završenih doktorskih studija iz psihologije i magistarskih studija iz kliničke psihologije, sada živi i radi u Australiji, blizu Brizbejna, kao klinička psihološkinja. Specijalizovala se za oblast traume i pomaže onima koji su je preživeli da povrate osećaj samopoštovanja, volje i sposobnosti za život dostojan življenja.

“Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo, u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja”, poručila je Isaković.

Danijela Štajnfeld zahvalila Merimi Isaković


Glumica Danijela Štajnfeld, koja je ranije optužila glumca Branislava Lečića za silovanje, zahvalila je Merimi Isaković.

"Hvala Merima, što si održala reč", napisala je Štajnfeld na Instagramu, navodeći da je još jedna žrtva izašla u javnost, optužujući istog počinioca za, kako je navela, zločin koji se dogodio pre 40 godina.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je 22. marta otkrila javnosti da ju je 2012. godine silovao glumac Branislav Lečić. Informacija da je bila žrtva silovanja, objavljena je u avgustu 2020. godine, kada je u dokumentarcu “Drži me čvrsto” ("Hold me tight") rekla da ju je silovao moćnik iz domaće filmske industrije.

Lečić je 26. marta je u policijskoj stanici u Beogradu dao iskaz u kojem odbacio navode da je silovao Danijelu Štajnfeld.

Više javno tužilaštvo u Beogradu tim povodom je saopštilo je da je Lečić dao izjavu u policiji u svojstvu građanina, čemu je prisustvovao i zamenik javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva.

Lečić je izjavio da je na njegov zahtev obavljeno i poligrafsko ispitivanje.

Nakon izlaska iz zgrade Policijske uprave Beograd oglasio se porukom preko društvenih mreža.

“Znajte da sam sedam i po sati davao izjavu, da je sve prošlo profesionalno i da sam poligraf prošao”, rekao je Branislav Lečić u kratkom video klipu.

Nakon toga je pozvao sve medije da ga više ne kontaktiraju povodom ove teme jer neće davati izjave.

Predmet je u predistražnoj fazi, a Više javno tužilaštvo u Beogradu nastavlja prikupljanje dokaza, kako bi se donela odluka o daljem toku postupka", saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.


Još jedna mlada glumica, Milena Radulović , sredinom januara otkrila je medijima i prijavila policiji da ju je silovao njen privatni učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, prvi put početkom novembra 2012. godine, kada je imala 17 godina, a on 61.

Nakon njene ispovesti još devojaka prijavilo je Aleksića za silovanje i nedozvoljene polne radnje.

Aleksić je prilikom saslušanja u januaru u tužilaštvu negirao krivicu, rekavši da ne zna zašto su ga devojke prijavile. Njemu je određen pritvor, a sumnjiči se za osam silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje počinjenih u periodu od 2008. do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG