Dostupni linkovi

Britanija osudila zastrašivanje hunte u mjanmarskoj ambasadi u Londonu


Ambasador Mjanmara Kyaw Zwar Minn ispred zgrade ambasade svoje zemlje u Londonu (7. april)
Ambasador Mjanmara Kyaw Zwar Minn ispred zgrade ambasade svoje zemlje u Londonu (7. april)

Šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab) osudio je danas "zastrašivanje" mjanmarske hunte, dan nakon što je preuzela kontrolu nad ambasadom u Londonu.

"Osuđujemo zastrašivanje vojnog režima Mjanmara juče u Londonu", napisao je na Tviteru britanski ministar spoljnih poslova.

On je pozdravio "hrabrost" burmanskog ambasadora Kyawa Zwara Minna i ponovo pozvao na okončanje "zastrašujućeg nasilja" u Mjanmaru i na "brzo ponovno uspostavljanje demokratije", nakon vojnog puča izvedenog 1. februara.

Mjanmarski ambasador u Londonu proveo je noć u svom automobilu nakon što je rekao da je zaključan iz svoje ambasade.

Kyaw Zwar Minn rekao je da je vojni ataše Mjanmara 7. aprila zatražio da napuste zgradu, a njemu je rečeno da više nije predstavnik te zemlje.

Mjanmarska vojska preuzela je vlast pučem 1. februara, što je izazvalo proteste i eskalaciju nasilja na ulicama.

Kyaw Zwar Minn zatražio je oslobađanje svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi.

Više od 500 ljudi, uključujući desetine djece, ubijeno je na protestima na kojima demonstranti traže povratak na vlast izabrane liderice Suu Kyi i njene stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

Kyaw Zwar Minn opisao je događaje 7. aprila kao "svojevrsni puč usred Londona", izvijestio je Reuters. "Zaključan sam ... Ova vrsta puča se neće dogoditi," dodao je.

Ambasador je prikazan kako stoji na ulici ispred ambasade u dijelu Londona Mayfairu i razgovara sa policajcima Metropolitan policije.

Navodno je policija pozvana da zaustavi ponovni ulazak osoblja u zgradu. Demonstranti su se okupili ispred ambasade nakon što se pojavila vijest da je ambasador zaključan.

U martu je Kyaw Zwar Minn zatražio oslobađanje Suu Kyi i rekao za BBC da je Mjanmar "podijeljen" i da zemlji može prijetiti građanski rat.

Kazao je da njegove primjedbe ne "izdaju zemlju", dodajući da stoji na "srednjem" putu.

Riječi hrabrosti ambasadoru, koji je bivši vojni pukovnik, uputio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, pohvalivši njegovu "hrabrost i patriotizam" i osudivši "nasilničke radnje mjanmarskog vojnog režima u Londonu".

Zamjenik ambasadora Chit Win preuzeo dužnost otpravnika poslova u Londonu, izvijestio je Reuters, pozivajući se na navode diplomata.

XS
SM
MD
LG