Dostupni linkovi

Ministri EU bez zajedničkih smernica za vakcinu AstraZeneca


Sastanak ministara EU je sazvan nakon nalaza Evropske agencije za lekove da postoji povezanost neobičnih krvnih ugrušaka sa primanjem vakcine AstraZeneca
Sastanak ministara EU je sazvan nakon nalaza Evropske agencije za lekove da postoji povezanost neobičnih krvnih ugrušaka sa primanjem vakcine AstraZeneca

Ministri zdravlja Evropske unije nisu postigli dogovor o zajedničkim smernicama za upotrebu vakcine AstraZeneca protiv COVID-19, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama, prenela je agencija Reuters.

Ministri su 7. aprila održali vanredni virtuelni sastanak neposredno nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) objavila da je pronašla moguće veze vakcine AstraZeneca sa vrlo retkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka, ali i naglasila da su prednosti i dalje veće od rizika.

"Od suštinske je važnosti da sledimo koordinirani evropski pristup. Pristup koji građane ne zbunjuje i koji ne podstiče kolebanje kada je u pitanju vakcina", rekla je komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides ministrima na sastanku.

Ipak, ministri se na sastanku nisu saglasili oko zajedničkog stava, a jedan od zvaničnika rekao je da će razgovori biti nastavljeni, preneo je Reuters.

Vakcina proizvođača AstraZeneca je među četiri vakcine koje imaju odobrenje EMA za korišćenje na teritoriji EU.

Portugalska ministarka zdravlja, Martha Temido (Marta) čija zemlja predsedava EU je u pismu koje je uoči sastanka poslala evropskim kolegama ocenila da će nalazi EMA uticati "posredno i neposredno" kako na nacionalne planove vakcinacije, tako i na poverenje građana u vakcine protiv COVID-19.

Komitet za bezbednost EMA zaključio je 7. aprila da neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita treba da budu navedeni kao vrlo retki neželjeni efekti vakcine AstraZeneca.

Direktorka EMA, Emmer Cooke je na konferenciji za štampu podvukla da su bez obzira na ovu retku nuspojavu "koristi vakcine AstraZeneca veće od rizika".

Italija je nakon saopštenja EMA objavila da će od sada vakcinu AstraZeneca preporučivati samo osobama starijim od 60 godina.

Zvaničnici su rekli da vlada preporučuje da se vakcina izbegava za mlađe od 60 godina, ali da je ne zabranjuje.

Zdravstveni zvaničnici Velike Britanije objavili su 7. aprila da bi mlađima od 30 godina trebalo ponuditi alternativu za vakcinu AstraZeneca.

Preporuka je došla nakon nalaza britanskog regulatornog tela za lekove prema kojima su se kod 79 ljudi pojavili retki krvni ugrušci nakon vakcinacije, od kojih je 19 umrlo.

Do 31. marta u Britaniji je dato više od 20 miliona doza vakcine AstraZeneca.


XS
SM
MD
LG