Dostupni linkovi

Italija i Španija: AstraZeneca samo za starije od 60 godina


Zvaničnici su saopštili da italijanska vlada preporučuje da se vakcina izbegava za mlađe od 60 godina, ali da je ne zabranjuje

Italija i Španija će preporučivati vakcinu AstraZeneca protiv COVID-19 samo osobama starijim od 60 godina, saopštile su 7. aprila zdravstvene vlasti tih zemalja nakon što je Evropska agencija za lekove otkrila moguće veze između vakcine i retkih slučajeva nastanka krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile vakcinu.

Ministar zdravlja Italije Roberto Speranza doneo je takvu odluku nakon konsultacija sa stručnjacima, rekao je novinarima šef italijanskog Višeg zdravstvenog saveta Franco Locatelli.

Locatelli je naveo da ljudi koji su već primili prvu dozu AstraZeneca vakcina mogu da nastave sa drugom dozom.

Zvaničnici su rekli da vlada preporučuje da se vakcina izbegava za mlađe od 60 godina, ali da je ne zabranjuje.

"Svako ko želi da se vakciniše AstraZenecom to može i dalje", rekao je Giovanni Rezza, član italijanskog zdravstvenog saveta na konferenciji za novinare.

Ministarka zdravlja Španije Caroline Darias saopštila je 7. aprila da se vakcina AstraZeneca daje samo osobama starijim od 60 godina iako, kako je navela, postoje različita mišljenja u Evropskoj uniji.

Ministri zdravlja Evropske unije nisu na sastanku 7. aprila postigli dogovor o zajedničkim smernicama za upotrebu vakcine AstraZeneca, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama, prenela je agencija Reuters.

Više država Evropske unije je u proteklih desetak dana zabranilo upotrebu AstraZenece za mlađe od 60 ili 55 godina.

Komitet za bezbednost Evropske agecije za lekove (EMA) objavio je da neobični krvni ugrušci sa niskim nivoom trombocita treba da budu navedeni kao vrlo retki neželjeni efekti vakcine AstraZeneca.

Direktorka EMA, Emmer Cooke je na konferenciji za štampu podvukla da su bez obzira na ovu retku nuspojavu "koristi vakcine AstraZeneca mnogo veći od rizika nuspojava".

EMA nije uvela ograničenja za upotrebu vakcine, navodeći da svaka država treba sama da donese odluku na koji način će tretirati njihov zaključak.

EMA je primila izveštaje o 169 slučajeva pojave krvnih ugrušaka od oko 34 miliona doza vakcine koliko je dato u Evropi.

XS
SM
MD
LG