Dostupni linkovi

Turska pozvala ambasadora Kine na razgovor zbog Ujgura


Protest Ujgura ispred ambasade Kine u Ankari 25. marta 2021. godine
Protest Ujgura ispred ambasade Kine u Ankari 25. marta 2021. godine

Turska je u utorak, 6. aprila, pozvala ambasadora Kine u Ankari "na razgovor" nakon što je ambasada na Tviteru reagovala na kritike turskih zvaničnika zbog kineskog progona Ujgura.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova nije iznelo pojedinosti o tome, navodi agencija Frans pres (AFP).

Kineska ambasada je na Tviteru kritikovala Meral Aksener, liderku opozicione stranke Prava stranka (desnica) i gradonačelnika Ankare Mansura Javaša jer su odnos Kine prema Ujgruima nazvali "masakrom".

"Kina se odlučno protivi i najoštrije osuđuje svako dovođenje u pitanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ma ko to radio. Kina zadržava pravo da pruži adekvatan odgovor", napisala je Ambasada u svom tvitu.

"Nećemo zaboraviti svoju braću u zatočeništvu i nećemo ćutati pred progonom koji trpe. Istočni Turkistan (kako Ujguri nazivaju kineski region Sinđijang) sigurno će jednog dana biti slobodan", napisala je Aksener na Tviteru.

"Ujgurska autonomna oblast Sinđijang je neodvojiva od teritorije Kine", uzvratila je Ambasada u tvitu.

Ujguri su manjina u oblasti regije Sinđijang na severozapadu Kine, muslimani su i govore turski dijalekt.

Nekoliko nevladinih organizacija i država optužuje Kinu za progon Ujgura, posebno jer su u logorima za interniranje, po svedočenju preživelih, izloženi zlostavljanju.

Peking odbacuje te tvrdnje i predstavlja te logore kao "centre za stručno osposobljavanje".

Procenjuje se da je oko 50.000 Ujgura našlo utočište u Turskoj koja je dugo bila jedan od njihovih glavnih branilaca od Kine.

Po nekim posmatračima, želeći da sačuva ekonomske odnose s Pekingom i zavisna od kineske vakcine protiv novog korona virusa, Ankara odnedavno ne govori o tome, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG