Dostupni linkovi

U RS-u od 8. aprila rade fitnes centri i priređivači igara na sreću


Trening u teretani, ilustrativna fotografija
Trening u teretani, ilustrativna fotografija

U Republici Srpskoj (RS), jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, od 8. aprila dozvoljava se rad fitnes centrima, kao i rad svim priređivačima igara na sreću, odlučeno je na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije RS u utorak 6.aprila.

U saopštenju se navodi da je Štab “razmatrao i mogućnost da se od narednog ponedjeljka (12. april) nastavi odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih škola, za učenike od 6. do 9. razreda osnovnih škola, kao i odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama srednjih škola i visokoškolskih ustanova”.

No, nije decidno navedeno da li će nastava i biti nastavljena 12. aprila.

Od 6. aprila u školske klupe u RS su se ponovo vratili osnovci od 1. do 5. razreda.

Štab RS usvojio je i Zaključak o organizovanju procesa rada javnih zdravstvenih ustanova za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane novim virusom korona.

Štab RS je tako nastavio sa ublažavanjem mjera koje su donesene 21. marta. Tada je odlučeno da na sedam dana budu zatvoreni ugostiteljski objekti, tržni centri, škole i fakulteti, te da se nastava odvija putem online platformi. Zabranjen je rad i frizerskim salonima, skijalištima, bazenima i velnes i spa centrima.

Ugostitelji i frizeri iz Banjaluke i drugih gradova u RS protiv mjera zatvaranja protestvovali su i 22. marta u blizini Palate RS protiv novih mjera zatvaranja.

I na tim protestima zatražena je pomoć od institucija da ugroženi preduzetnici prebrode krizu.

Na sastanku predstavnika Vlade RS i Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” 26. marta u Banjaluci, dogovoreno je da će svim radnicima kojima je u martu ove godine onemogućen rad zbog primjene oštrijih mjera biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom.

No ugostitelji nisu bili zadovoljni tim dogovorom, jer im, kako kažu Vlada nije ispunila obećanje da će biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima još 29. marta.

Frizerima je dozvoljen rad od 29. marta.

Ugostitelji su ponovo protestovali 5. aprila, iako je od tog datuma dozvoljen rad bašta u kafićima i restoranima, a od 8. aprila će biti dozvoljen rad svim ugostiteljskim objektima. Protesti su održani u blizini Palate RS.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata od posljedica COVID-a 19 preminulo 99 osoba, dok je potvrđeno 1.093 novih slučajeva zaraze korona virusom. Od tog broja, u RS je virus SARS-CoV-2 pоtvrđеn kоd 442 оsоbе, a preminule su 33 osobe.

XS
SM
MD
LG