Dostupni linkovi

U Srbiji prijava za vakcinaciju i preko Vibera


Vlada Srbije omogućila je od ponedeljka, 5. aprila, prijavu za vakcinaciju protiv korona virusa i posredstvom servisa mreže Vajber (Viber).

Korisnicima ove mreže stigla je poruka da su od sada prijave za vakcinaciju moguće korišćenjem Vajbera i automatskog COVID-19 Info servisa Vlade Srbije.

Građani su do sada za vakcinaciju mogli da se prijave preko portala eUprava. Ova usluga otvorena je 11. januara. A od 14. januara omogućeno je i telefonsko prijavljivanje na broj 0800 222 334 od 8.00 do 20.00 časova.

U Srbiji je do sada, prema rečima premijerke Ane Brnabić, vakcinisano otprilike 26 posto punoletne populacije makar jednom dozom, dok je negde oko 20 posto primilo i revakcinu.

Ona je navela da je cilj da do kraja aprila bude 40 posto punoletne populacije vakcinisano makar prvom vakcinom.

„U starosnoj kategoriji između 65 i 74 godine vakcinisano je preko 51 posto. U starosnoj kategoriji preko 75 godina imamo 42 posto stanovništva vakcinisano“, rekla je Brnabić u ponedeljak, 5. aprila.

Ona je sa kineskom ambasadorkom Čen Bo dočekala novi kontingent vakcina kineskog Sinofarma od pola miliona doza.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: američko-nemačkog proizvođača Fajzer/Biontek, ruski Sputnjik V, kineski Sinofarm i AstraZeneka.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Biontek, Astrazeneku i Džonson i Džonson.

XS
SM
MD
LG