Dostupni linkovi

EU upoznata o predlogu razrešenja Vladimira Leposavića


Yastava Evropske unije
Yastava Evropske unije

Portaprolka Evropske Komisije (EK) Ana Pisonero, potvrdila je u utorak 6. aprila, da je Evropska Unija (EU) primila k znanju incijativu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da razreši ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, zbog njegovih komentara o Srebrenici.

“Kao što je već rečeno, EU odbacuje i osuđuje svako negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Poštovanje ljudskih prava i vladavine prava su temeljne vrijednosti EU i kao takve ključni elementi procesa pristupanja EU, koji određuju ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU”, poručila je Pisaonero u pisanoj izjavoi koju je dostavila medijima.

Nakon što je crnogorski ministar pravde, Vldimir Leposavić, javno osporio genocid u Srebrenici, premijer države Zdravko Krivokapić je saopštio da je predložio njegovu smenu i da je taj predlog već uputio Skupštini Crne Gore.

Vladimir Leposavić je 26. marta tokom sednice crnogorskog parlamenta izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“. On je takođe osporio i legitimitet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid.

Leposavićevu izjavu su osudile Sjedinjene Američke Države kao i Evropska Unija.

XS
SM
MD
LG