Dostupni linkovi

Rusija kaznila Twitter sa skoro 100.000 evra


Odluka protiv Twittera prva je u nizu presuda koje se očekuju protiv američkih društvenih mreža u Rusiji
Odluka protiv Twittera prva je u nizu presuda koje se očekuju protiv američkih društvenih mreža u Rusiji

Okružni sud u Moksvi kaznio je društvenu mrežu Twitter sa skoro 100.000 evra zbog propusta da izbriše ono što ruski zvaničnici opisuju kao "zabranjeni sadržaj".

Odluka protiv Twittera prva je u nizu presuda koje se očekuju narednih dana protiv američkih društvenih mreža u Rusiji. U toku su postupci i protiv Facebook-a i YouTube-a.

Svi se odnose na sadržaj objavljen u januaru koji je pozvao Ruse da protestuju zbog hapšenja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Ruski regulator za komunikacije Roskomnadzor opisao je objave kao "podsticanje tinejdžera" da učestvuju u "ilegalnim aktivnostima" ili "neodobrenim masovnim događajima".

Rusija je u martu ograničila brzinu Twittera, a zaprećeno je i potpuno blokiranje mreže ako ne počne da poštuje zakon.

Iz ove kompanije Twitter su tada saopštili da su "duboko zabrinuti zbog pojačanih pokušaja blokiranja i usporavanja razgovora" na toj društvenoj mreži u Rusiji.

Zvanična Moskva poslednjih godina pokušava da obuzda platforme društvenih medija usred sve većih antivladinih protesta građana, posebno mlađih Rusa.

Na snagu je 1. februara stupio ruski zakon koji navodi da društvene mreže moraju same da pronađu i izbrišu sadržaj zabranjen ruskim zakonima.

Ako društvena mreža nije u stanju da utvrdi da li sadržaj sadrži zabranjeni materijal, ona mora taj sadržaj poslati Roskomnadzoru na procenu.

XS
SM
MD
LG