Dostupni linkovi

Kompanija Twitter: Zabrinuti smo zbog poteza Rusije


Rusija je 10. marta uvela ograničenja na Twitteru usporavanjem brzine širom zemlje
Rusija je 10. marta uvela ograničenja na Twitteru usporavanjem brzine širom zemlje


Kompanija Twitter saopštila je 10. marta da je "duboko zabrinuta zbog pojačanih pokušaja blokiranja i usporavanja razgovora" na toj društvenoj mreži u Rusiji.

Rusko državno telo za praćenje interneta i medija Roskomnadzor uvelo je ograničenja na Twitteru usporavanjem brzine širom zemlje zbog, kako je navelo, "neuspeha" ove američke društvene mreže u uklanjanju zabranjenog sadržaja.

Roskomnadzor je u izjavi objavljenoj na svojoj veb stranici naveo da je mera namenjena "zaštiti ruskih građana od uticaja ilegalnog sadržaja".

"Svesni smo izveštaja da se Twitter namerno široko i neselektivno usporava u Rusiji", navela je američka kompanija, a prenosi agencija Reuters.

Zamenik šefa Roskomnadzora Subbotin iz Roskomnadzora upozorio je da bi "moguće" slične mere mogle biti u budućnosti uvedene i protiv drugih web lokacija na društvenim mrežama kao što je Facebook, ako se ne budu pridržavale ruskih propisa.

Zvanična Moskva poslednjih godina pokušava da obuzda platforme društvenih medija usred sve većih antivladinih protesta građana, posebno mlađih Rusa.

Na snagu je 1. februara stupio ruski zakon koji navodi da društvene mreže moraju same da pronađu i izbrišu sadržaj zabranjen ruskim zakonima.

Ako društvena mreža nije u stanju da utvrdi da li sadržaj sadrži zabranjeni materijal, ona mora taj sadržaj poslati Roskomnadzoru na procenu.

XS
SM
MD
LG