Dostupni linkovi

Fondacija za kinematografiju Sarajevo uputila apel vlastima zbog niskog budžeta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Fondacija za kinematografiju Sarajevo u posljednjih par godina susreće se sa značajnim rezanjem budžeta zbog čega upućuje apel za rebalans nadležnim organima, dok Upravni odbor ne odustaje od inicijative za tradicionalno odavanje priznanja zaslužnim filmskim radnicima, saopšteno je u četvrtak 1. aprila iz ove Fondacije.

U godini kada se bh. kinematografija nada osvajanju drugog Oscara u kategoriji najboljeg internacionalnog ostvarenja, što bi je sigurno svrstalo među najbolje u svijetu, Fondacija se, kako se navodi, suočava sa nikad manjim budžetom za podršku proizvodnji novih ostvarenja domaćih i regionalnih autora kao i projekata iz grane komplementarnih djelatnosti.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je od 2002. godine do danas podržala proizvodnju gotovo 450 filmskih naslova iz BiH i regiona te 450 projekata iz sfere komplementarnih djelatnosti i na taj način dala maksimalan doprinos proizvodnji i promociji bh. filmova.

Ističu kako su posljedice ovakvog trenda nesagledive za filmsku industriju u BiH i državu u cjelosti, prvenstveno jer kinematografija zbog situacije u kojoj se nalazi ostaje bez velikog broja radnika u svim granama proizvodnje filma.

Novi mladi talentovani umjetnici u ovoj situaciji jednostavno ne mogu doći do izražaja pošto Fondacija raspolaže sa tako malim budžetom da može kvalitetno podržati projekte isključivo etabliranih i višestruko nagrađivanih autora.

Sa druge strane, bh. producentske kuće se u posljednje vrijeme sve više okreću međunarodnim koprodukcijama pošto za svoje projekte ne mogu dobiti potrebne iznose za većinski dio budžeta produkcije od Fondacije za kinematografiju.

Kao najbolji primjer iz Fondacije navode film "Quo vadis, Aida?" - za koji su sredstva Fondacije bila inicijalna za pokretanje produkcije ovog vrhunskog ostvarenja, međutim, podrška u dva navrata bila je dovoljna da pokrije tek manji dio budžeta.

"Svi su svjesni da su cijeli svijet, BiH kao i kompletna svjetska filmska industrija jako uzdrmani pandemijom korona virusa koja traje od januara 2020. godine, ali činjenica da su nadležne državne institucije sa planiranog iznosa od 4 miliona KM (2 mil. eura) u 2020. godini Fondaciji odobrile budžet od 1,7 miliona KM (850.000 eura), a da je ove godine odobren budžet od samo 1,26 miliona KM (630.000 eura), šalje vrlo obeshrabrujuću poruku bh. autorima i ostalim filmskim djelatnicima", poručuju iz Fondacije.

Zbog svega toga Upravni odbor je uputio apel svim nadležnim državnim institucijama da 'čim je prije moguće stave u razmatranje rebalans budžeta za podršku produkciji bh. i regionalnog filma putem Fondacije za kinematografiju Sarajevo'.

Poručuju da bi trebalo i na taj način pokazati svijetu kako 'država Bosna i Hercegovina stoji iza svojih umjetnika i autora i u najtežim trenutcima za cijelu zemlju i društvo'.

Pored teških uslova rada, Upravni odbor Fondacije nije odustao od tradicionalne godišnje aktivnosti odavanja priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj bh. kinematografije te se shodno tome obratio strukovnim udruženjima iz BiH da daju svoje prijedloge.

XS
SM
MD
LG