Dostupni linkovi

Srbija donira Severnoj Makedoniji 40 hiljada doza vakcine Sputnjik V


Vlada Srbije donela je odluku da Severnoj Makedoniji uputi donaciju od 40.000 doza vakcine Sputnjik V.

Nakon sednice Vlade u četvrtak, 1. aprila, saopšteno je da je ova odluka doneta kako bi se građanima Severne Makedonije pomoglo u borbi protiv pandemije COVID-19.

Srbija je prethodno donirala Severnoj Makedoniji oko 8 hiljada doza vakcine američko nemačkog proizvođača Fajzer / Biontek.

Prvi kontigent od 4.680 doza uručio je 14. februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu.

Drugi deo donacije vakcina Fajzer uručio je 24. februara ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar svom kolegi iz Severne Makedonije Venku Filipčeu.

Vakcinacija u Severnoj Makedoniji počela je 17. februara imunizacijom zdravstvenih radnika doniranim vakcinama iz Srbije.

U međuvemenu je u Severnu Makedoniju došlo i oko šest hiljada vakcina Sputnik V iz Rusije, koje su bile namenjene zdravstvenim radnicima.

Vakcinacija stanovništva započeta je 31. marta nakon što je tokom vikenda pristiglo 24 hiljade vakcina farmaceutske kompanije AstraZeneca.

Vakcine AstraZenece su obezbeđene preko COVAX mehanizma, koji je u sistemu Svetske zdravstvene organizacije i Globalne alijanse za vakcinaciju.

Prvo se vakcinišu osobe starije od 77 godina.

Ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Biontek, Astrazeneku i Džonson i Džonson.

XS
SM
MD
LG