Dostupni linkovi

Vlada FBiH i dalje traži načine za nabavku vakcina protiv COVID-19


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici održanoj 1. aprila u Sarajevu
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici održanoj 1. aprila u Sarajevu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici održanoj 1. aprila u Sarajevu ovlastila Zavod za javno zdravstvo FBiH da na zahtjev ponuđača, dobavljača ili proizvođača može dati Izjavu o odricanju mogućnosti pritužbi prema ponuđačima, dobavljačima ili proizvođačima vakcina protiv korona virusa, u slučaju negativnih posljedica vakcinacije, na način kako je ta Izjava formulirana u postupku nabavke vakcina kroz COVAX mehanizam.

U saopštenju za javnost iz Vlade FBiH navodi se kako je premijer FBiH, Fadil Novalić ovlašten da potpiše pisma namjere koja budu zatražena od Zavoda za javno zdravstvo, i sa kompanijama koje trenutno nisu registorvane kao veleprometnici lijekovima, a koje iskažu spremnost da nabave vakcine protiv korona virusa za potrebe FBiH.

Pregovarčki tim Vlade FBiH obavio je 26. marta razgovore sa ambasadama Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini za direktnu nabavku vakcina protiv COVID- 19 koje se proizvode u ovim zemljama.

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak, 25. marta je oformila Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv korona virusa za potrebe građana Federacije BiH, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Vlada Federacije BiH je za nabavku vakcina odvojila 12 miliona KM (oko 6 miliona eura).

Nakon propalog pokušaja nabavke 500.000 Sputnik V vakcina, Vlada Federacije BiH je na sjednici 25. marta naglasila kako neće odustati od bilo kojeg veleprometnika lijekovima, te će i dalje svi biti pozvani da pomognu u nabavci vakcina, ali sa garancijom za isporuku od proizvođača.

Vlada FBiH je 16. marta, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, odabrala kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Međutim, ruski dobavljač nije u roku dostavio traženu dokumentaciju, te je Zavod za javno zdravstvo FBiH konstatovao da nisu ispunjeni uslovi iz Ugovora o nabavi vakcina.

Kompanija Medimpex je objavila da odustaje od nabavke vakcina za ovaj entitet. U saopštenju su dodali da objavljivanje informacija da vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora "predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku".

Prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je BiH naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer/BioNtech vakcina, a tokom dana je planirana i isporuka 26.400 doza vakcina AstraZeneca, koje će stići avionom iz Istanbula, oko 20 sati, saopštilo je Ministartsvo civilnih poslova BiH.

Pored toga, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) donio je na sjednici koja je održana 30. marta u Sarajevu zaključak kojim je zadužio Vladu FBiH da hitno donese odluku kojom će propisati utvrđivanje marže za osnovne životne namirnice i naftne derivate.

Kako je saopšteno, mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja.

„Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), te hranu za posebne medicinske potrebe“, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Vlada FBiH donijela je 1. aprila i Odluku kojom je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini.

„Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM (0,03 eura) po litru derivata.

Oni koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima, propisana maksimalna visina marže iznosi 0,25 KM (0,125 eura) po litru derivata.

XS
SM
MD
LG