Dostupni linkovi

Bidenova administracija povećava pomoć Palestincima


Otkako je stupila na dužnost administracija predsednika Joe Bidena je opredelila gotovo 100 miliona dolara pomoći Palestincima
Otkako je stupila na dužnost administracija predsednika Joe Bidena je opredelila gotovo 100 miliona dolara pomoći Palestincima

SAD su počele nečujno da povećavaju pomoć Palestincima, nakon što im je doskorašnji američki predsednik Donald Trump ukinuo gotovo celokupnu podršku.

Otkako je stupila na dužnost uz obećanje da će odbaciti mnoge Trumpove odluke o Izraelcima i Palestincima, administracija predsednika Joe Bidena je opredelila gotovo 100 miliona dolara pomoći Palestincima, obavestivši javnost o njenom malom delu, javlja AP.

Administracija je prošle nedelje objavila da daje 15 miliona dolara ranjivim palestinskim zajednicama na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, za borbu protiv pandemije korona virusa.

Dan kasnije, vlada u Vašingtonu je obavestila Kongres, ali ne i javnost, da će dati 75 miliona dolara Palestincima kao vid podrške ekonomiji.

Za sada nije poznato da li u tih 75 miliona dolara spada i 15 miliona namenjenih borbi protiv korona virusa.

Plan za pomoć Palestincima predstavlja veliki zaokret u odnosu na pristup tokom četiri godine Trampovog mandata.

Bajdenova administracija ne krije svoje uverenje da je Trampov pristup, koji je znatno udaljio Palestince od SAD, smanjio izglede za mir na Bliskom istoku.

Deluje da nova američka pomoć ima za cilj da ohrabri Palestince da se vrate pregovorima sa Izraelom, iako nema nagoveštaja da će imati takav efekat, a nepoznanica je i odgovor jevrejske države.

XS
SM
MD
LG