Dostupni linkovi

SAD primile 335 miliona dolara odštete od Sudana


Šef Suverenog vijeća Sudana, general Abdel Fattah al-Burhan i predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir potpisuju deklaraciju o principima između sudanske prelazne vlade i Sudanskog narodnooslobodilačkog pokreta/vojske - Sjever u Jubi, 28. marta 2021.

Sjedinjene Američke Države (SAD) potvrdile su u srijedu da su primile 335 miliona dolara odštete od Sudana za žrtve atentata koje je 1998. izvela Al-Kaida i potvrdile da sada žele “otvoriti novo poglavlje” u odnosima s Khartumom.

U sklopu sporazuma koji je ostvaren krajem 2020. nakon diplomatske borbe i dugih pravnih procedura, sudanska vlada je pristala isplatiti tu odštetu i kamate žrtvama atentata na ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji, te na američki vojni brod USS Cole u Jemenu 2000. u kojima je ukupno poginulo više od 200 ljudi.

Taj novac je bio položen na blokirani račun sve dok američka vlada nije uklonila Sudan s američke crne liste zemalja koje podržavaju terorizam, što je sinonim za sankcije i prepreke za ulaganja.

To je sada učinjeno, Sudan je maknut s liste u decembru, a State Department je prošle sedmice obavijestio američki Kongres o ponovnoj uspostavi „suverenog imuniteta za Sudan“ prema zakonu s kraja 2020., naveo je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken u saopštenju, i dodao da je novac deblokiran 11 marta, objavio je CNN.

Američko pravosuđe je ocijenilo da je Sudan odgovoran što je na svojoj teritoriji tokom 1990.-ih primio šefa Al-Kaide Osamu bin Ladena i zbog toga je ta zemlja 1993. stavljena na američku crnu listu.

U sklopu kompromisa koji je ispregovarala vlada bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, prelazna sudanska vlada je pristala priznati državu Izrael.

XS
SM
MD
LG