Dostupni linkovi

Više od 23 hiljade izbjeglica iz Etiopije stigli u Sudan


Izbjeglice napuštaju regiju Tigray u Etiopiji
Izbjeglice napuštaju regiju Tigray u Etiopiji

Preko 25 hiljada izbjeglica iz etiopijske regije Tigray pobjegle su u Sudan, navela je Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR). Razlog je rastući sukob u Etiopiji i borbe koje se šire izvan granica te zemlje, prenosi AP.

Više od 5.000 izbjeglica stiglo je u pogranične sudanske provincije Kassala i al-Qadarif u nedjelju, što je najveći broj dolazaka u jednom danu od početka sukoba u Tigrayu ranije ovog mjeseca, saopćio je UNHCR.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed najavio je 4. novembra vojnu ofanzivu protiv regionalne vlade u Tigrayu kao odgovor na napad snaga Tigraya. Svaka vlada drugu smatra nelegalnom, a sve se dešava nakon višemjesečnih svađa, dok je Abiy marginalizovao nekada dominantni Narodnooslobodilački front Tigraya.

Abiyeva vlada u ponedjeljak je ponovno odbila međunarodne molbe za dijalog i zatražila više vremena.

"Posredovanje u ovom trenutku samo će potaknuti nekažnjavanje", rekao je novinarima visoki zvaničnik Redwan Hussein, čak i dok su lideri Ugande i Kenije urgirali na zaraćene strane da pronađu mirno rješenje političke i humanitarne krize.

Abiy je također rekao da je njegova vlada spremna da "primi i reintegriše" izbjeglice. "Zavjetujemo se našim nevinim civilima koji su pobjegli da ćemo zaštititi njihovu imovinu, omogućiti humanitarnu podršku (saveznih snaga) i garantovati mir kada se vrate."

Ali, mnoge izbjeglice kažu da su pobjegle pod napadom tih saveznih snaga.

Većina izbjeglica koje stižu u Sudan su djeca i žene koji su prepješačili dug put po nepristupačnom terenu. Dolaze iscrpljeni, gladni i žedni, jer su morali rijeku preći čamcem ili u nekim slučajevima plivati. Rijeka je poznata kao Tekeze u Etiopiji i Setit u Sudanu.

Vlasti u Kasali i al-Qadarifu su preopterećene i pozvali su agencije Ujedinjenih nacija da ubrzaju pomoć u rješavanju humanitarne situacije koja se brzo pogoršava. Zvaničnici su prošle sedmice rekli da očekuju da će do 200.000 izbjeglica ući u Sudan.

Priliv izbjeglica dodatno, sigurnosni i ekonomski, opterećuje Sudan. Prelazna vlada te zemlje već se bori sa američkim sankcijama i posljedicama lošeg upravljanja pod bivšim vladarom Omarom al-Bashirom. Bivši diktator, koji je na vlast došao u vojnom puču kojeg su podržali islamisti 1989. godine, svrgnut je 2019. godine.

Stotine ljudi ubijeno je u sukobima lokalnih snaga Tigraya i vlasti koji traju nešto više od deset dana. Etiopski premijer Abiy Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog zatopljavanja odnosa s Eritrejom, poslao je nacionalnu vojsku u ofanzivu protiv lokalnih trupa Tigraya, nakon što ih je optužio da su napali vladine snage.


Ujedinjeni narodi, Afrička unija i druge organizacije strahuju da bi se borbe mogle proširiti i na ostale dijelove Etiopije, druge najmnogoljudnije afričke države, te donijeti novu nestabilnost u regiju Roga Afrike.

XS
SM
MD
LG