Dostupni linkovi

U FBIH od 1. aprila niže cijene testiranja na COVID-19


Za pacijente sa uputnicom nadležnog ljekara testiranje je besplatno

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH (FBiH) donio je Odluku o izmjeni cijena za komercijalna PCR testiranja koji će se primjenjivati od četvrtka, 1. aprila.

Testiranja na COVID-19 PCR metodom iznosiće 79,56 konvertibilnih maraka (oko 40 eura), dok će cijena serološkog testiranja iznositi 42 KM (oko 21 euro), a antigenskog testiranja 37,44 KM (oko 24 eura).

Komercijalna cijena testiranja se odnosi na testiranje na vlastiti zahtjev bez uputnice nadležnog ljekara i obavezujuća je za javne zdravstvene ustanove. Za pacijente sa uputnicom nadležnog ljekara testiranje je besplatno.

Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH pojasnio je da je odluka o pojeftinjenju testiranja na korona virus obavezujuća samo za javne zdravstvene ustanove, dok je privatnim ostavljena mogućnost da sami formiraju cijenu.

Cijena komercijalnog PCR testa u martu 2020. godine iznosila je 200 KM (oko 100 eura), potom je snižena na 140 KM (oko 70 eura), pa na 112 KM (oko 56 eura). Do odluke o pojeftinjenju iznosila je 96 KM.

Prema podacima entitetskih institucija i Brčko Distrikta, u posljednja 24 sata u BiH registrovano je 1.972 slučaja zaraze korona virusom. Preminulo je 79 osoba.

Predstavnici nadležnih državnih i entitetskih institucija BiH, nakon sastanka u Sarajevu održanog u srijedu, 31. marta donijeli su odluku da za sada neće biti uveden obavezan PCR test na korona virus za ulazak u državu.

XS
SM
MD
LG