Dostupni linkovi

Niže cijene testiranja na COVID-19 u Federaciji BiH 


PCR test, ilustracija
PCR test, ilustracija

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine donio je u petak, 4. decembra, odluku o izmjeni cijene PCR testiranja na SARS-CoV-2, u komercijalne svrhe, koja sada iznosi 112 KM (57.3 euro).

Nova cijena se primjenjuje od 7. decembra, a ranija je bila 140 KM (oko 70 eura) i nju je također utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u avgustu.

I cijena serološkog testa smanjena je na 36 KM sa sadašnjih 45 KM.

Testiranje ovom metodom u komercijalne svrhe odvojeno je od testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija i koja se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pojasnili su iz Ministarstva.

PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje je verificiralo Federalno ministarstvo zdravstva.

Verificirane zdravstvene ustanove u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta mogu ovu uslugu pružati i u komercijalne svrhe, odnosno na osobni zahtjev građana.

Cijena testiranja u Republici Srpskoj također je pojeftinila od 13. augusta.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a je u avgustu saopćeno da je cijena PCR testiranje sniženo na 150 KM, a to je 50 KM jeftinije nego ranije.

XS
SM
MD
LG