Dostupni linkovi

Vakcina 'AstraZeneca' promenila ime u 'Vaxzevria'


Sama vakcina ostaje nepromenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja

Vakcina protiv korona virusa koju je proizvela farmaceutska kompanija "AstraZeneka" (AstraZeneca) sada se zove "Vakszevria" (Vaxzevria), objavila je 30. marta švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lekove (EMA).

EMA je promenu imena iz ChAdOx1-S u "Vakszevria" odobrila 25. marta, na osnovu zahteva kompanije.

Sama vakcina ostaje nepromenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja, prenosi list "The Brussels Times".

Otkako je krajem januara dobila "zeleno svetlo" od EMA, vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je više puta predmet disusija.

Odmah nakon odobrenja, različite zemlje u Evropi, među njima i Belgija, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

Početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu vakcine AstraZeneka zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.

EMA je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbedna i efikasna, te da su benefiti veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj.

Osim toga, kompanija je takođe bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG