Dostupni linkovi

SZO savetuje nastavak korišćenja vakcine Astrazeneka


Komitet stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vakcine protiv korona virusa saopštio je u petak da je provera vakcine kompanije Astrazeneka pokazala da ona ima "ogroman potencijal" da spreči infekcije i da smanji broj smrtnih ishoda.

SZO je navela da "dostupni podaci ne ukazuju na bilo kakvo ukupno povećanje slučajeva zgrušavanja krvi" i da su prijavljene stope pojave krvnih ugrušaka posle vakcinacije protiv korona virusa u skladu s očekivanim brojem takvih dijagnoza.

Navodi se da su veoma retki slučajevi pojave krvnih ugrušaka zabeleženi kod nekoliko ljudi koji su primili vakcinu Astrazeneke u Evropi i dodaje da "nije izvesno da su oni izazvani vakcinacijom".

"Vakcina `Astra Zeneke` protiv Covida 19 nastavlja da održava pozitivan odnos između koristi i rizika, uz ogroman potencijal za sprečavanje zaraze i smanjenje broja smrtnih slučajeva u svetu", navodi se u saopštenju, uz napomenu da se sve navedeno odnosi i na istu vakcinu pod nazivom "kovišild" koju proizvodi Institut "Serum" u Indiji.

Savetodavni komitet SZO čini 12 stručnjaka, koji su održali virtuelni sastanak u utorak i četvrtak, kako bi proverili bezbednosne podatke iz EU, Velike Britanije, Indije i iz globalne baze podataka Organizacije.

Iz Komiteta su poručili da nije sigurno da vakcina "Astra Zeneke" dovodi do prijavljenih neželjenih efekata, odnosno vrlo retkih i jedinstvenih tromboembolijskih slučajeva u kombinaciji sa trombocitopenijom, kao što je moždana sinovenska tromboza (MSVT).

Slično savetu koji su ove nedelje objavile Evropska agencija za lekove i vlade širom Evrope, SZO navodi da zdravstveno osoblje i pacijenti treba pažljivo da prate sve potencijalne neželjene efekte vakcina i da ih prijavljuju.

Više evropskih zemalja je tokom prethodne dve nedelje suspendovalo upotrebu vakcine Astrazeneke nakon nekoliko smrtnih ishoda i pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su je primile.

XS
SM
MD
LG