Dostupni linkovi

Poslanici Parlamenta FBiH traže informaciju o početku masovne imunizacije


Više zastupnika je tražilo informaciju o tome koliko je bh. državljana primilo vakcinu u Republici Srbiji, koliko je vakciniranih doniranim cjepivom,  te kada će početi masovna imunizacija stanovnika u BiH
Više zastupnika je tražilo informaciju o tome koliko je bh. državljana primilo vakcinu u Republici Srbiji, koliko je vakciniranih doniranim cjepivom,  te kada će početi masovna imunizacija stanovnika u BiH

Do 29. marta ove godine u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) urađeno je 535.000 testova na korona virus, potvrđeno je 108.973 slučajeva, 87.600 je izliječenih, a umrlo je 3. 609 osoba.

Ovo je u utorak, 30. marta, govoreći pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, izjavila dr Mia Blažević iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je kako je najveća smrtnost zabilježena u Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, a incidenca smrtnosti generalno u Federaciji iznosi 165 na 100.000 stanovnika.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu razmatraju Informaciju o epidemiološkoj situaciji izazvanoj korona virusom.

Više zastupnika je tražilo informaciju o tome koliko je bh. državljana primilo vakcinu u Republici Srbiji, koliko je vakciniranih doniranim cjepivom, te kada će početi masovna imunizacija stanovnika u BiH. „Danas moramo znati kad možemo očekivati početak opsežne imunizacije u procentu od 70 posto koji će biti zadovoljavajući da bismo se vratili u normalan život“, kazala je zastupnica Alma Kratina.

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, izjavio je da će u narednim danima početi vakcinacija građana u Federaciji te da su potrošene donirane doze za imunizaciju zdravstvenih djelatnika. Podsjetio je da su počele stizati vakcine iz mehanizma COVAX, koje su plaćene prošle godine.

„Nismo u direktnim pregovorima sa proizvođačima jer oni traže da pregovarač bude država. Nemamo veleprometnika koji je zastupnik proizvođača vakcina i onda se javlja niz problema. Vakcine iz COVAX-a će biti distribuirane po kantonima i narednih dana će početi vakcinacija“, rekao je ministar Mandić.

Da su na vrijeme bh. vlasti osigurale vakcine, brojni građani BiH bi bili u životu, poručila je zastupnica Amela Kuskunović.

U Federaciji BiH u ovom trenutku je na raspolaganju 50.000 doza cjepiva protiv korona virusa, izjavio je danas Sanjin Musa, glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo ovog entiteta.

U posljednja 24 sata u BiH je nakon testiranja 5.402 uzorka registrovano 1.867 novih slučajeva zaraze korona virusom. U istom periodu preminule su 92 osobe kod kojih je ranije registrovan ovaj virus.

XS
SM
MD
LG