Dostupni linkovi

Poslanici manjinske liste napustili sednicu Skupštine Srbije


Skupštinska sala Parlamenta Srbije

Poslanici jedine opozicione poslaničke grupe u Skupštini Srbije "Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka" napustili su zasedanje.

Poslanik manjinske Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović izjavio je za RSE da se u Skupštini Srbije javlja učestala pojava „burnog i nesrazmernog reagovanja“ poslanika vladajuće većine na argumente koje iznose kao legitimni predstavnici Bošnjaka Sandžaka.

„Postavlja se pitanje smisla našeg učešća, da li postoji smisao učešća i iznošenja argumenata i pokušavanja da glumimo nekakvu demokratiju i nekakav dijalog, a da ni dijaloga ni demokratije u Skupštini nema ni u tragovima“, kaže Imamović.

On objašnjava da su tokom rasprave o izmenama Zakona o popisu stanovništva izneli argumente koliko je za Bošnjake Sandžaka važan ovaj popis.

„Kao odgovor na politiku etničkog čišćenja 90-ih godina Sandžaka, a čija su posledica zločini koji su se dogodili nad Bošnjacima Sandžaka - otmice u Sjeverinu, Štrpcima, granatiranje sela Kukurovići. I da želimo da se novim zakonom stvore mehanizmi kako bi Bošnjaci Sandžaka osigurali svoj politički i biološki opstanak na prostoru Sandžaka“, rekao je Imamović.

On kaže da su poslanici Socijalističke partije Srbije, čiji je lider i predsednik Skupštine Ivica Dačić, burno reagovali tražeći od predsedavajućeg Skupštine da im ospori pravo da iznose svoje argumente koje su utemeljili na presudama međunarodnih sudova, te da im je predsedavajući u tom pokušaju „bio naklonjen“.

U skupštinskoj raspravi posle govora Imamovića u kojem je pomenuo etničko čišćenje, kako je prenela agencija Beta, reagovao je poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević i tražio reakciju predsedavajućeg jer je tim govorom, kako je rekao, "narušeno dostojanstvo Skupštine".

Predsedavajući Radovan Tvrdišić iz SPAS-a reagovao je kasnije na Imamovićev poziv na povredu poslovnika i pokušavao da ga prekine, nakon čega je Imamović rekao da će napustiti zasedanje.

O tome da li će se poslanici "Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka" vratiti u skupštinsku salu, odlučiće kaže, stranački organi kada ih "poslanici upoznaju sa uslovima u kojima rade".

XS
SM
MD
LG