Dostupni linkovi

Skupština Srbije razmatra odlaganje popisa stanovništva


Skupština Srbije (3. avgust 2020.)
Skupština Srbije (3. avgust 2020.)

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koje predviđaju da se ovaj popis zbog pandemije COVID-19 umesto u aprilu održi u oktobru.

Održavanje popisa bilo je planirano od 1. do 30. aprila, međutim Vlada Srbije je, navodeći da je pandemija uzrokovala neizvesnost u kojoj nije moguće sprovesti kvalitetan i bezbedan popis u planiranom terminu, podnela predlog izmene Zakona o popisu koji predviđa pomeranje rokova.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je poslanike da prihvate predlog zakona kojim se popis stanovništva odlaže za oktobar.

„To nije samo mesec dana u kojima će biti anketirani svi koji žive u Srbiji, već podrazumeva i prethodne aktivnosti, pre svega zakonski i finansijski okvir, ali i angažovanje oko 20.000 ljudi, instruktora i popisivača", rekao je Nedimović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je zakon koji se danas menja usvojen 4. februara 2020. godine, neposredno pre pandemije COVID-19 i da "ovakav scenario niko nije mogao da predvidi".

Popis stanovništva odložen je i u Severnoj Makedoniji. Umesto od 1. do 21. aprila kako je ranije bilo predviđeno, održaće se između 5. i 30. septembra.

XS
SM
MD
LG