Dostupni linkovi

Kina usvojila veću kontrolu izbora poslanika Hong Konga


Ustavnim izmenama se dalje smanjuje uloga glasača pri izboru poslanika u Hongkongu, a da odboru pod kontrolom Pekinga daje moć da ih imenuje više
Ustavnim izmenama se dalje smanjuje uloga glasača pri izboru poslanika u Hongkongu, a da odboru pod kontrolom Pekinga daje moć da ih imenuje više

Kineski parlament odobrio je u utorak (30. marta) izmene Ustava Hongkonga kojima se Pekingu daje više kontrole u sastavljanju paralmenta te poluautonomne teritorije.

Trenutno se polovina Zakonodavnog saveta Hongkonga (parlamenta) bira na direktnim izborima, a sada je izmenom izbornog zakona uvedeno pravo veta centralne vlasti na izbor poslanika Hongkonga.

Stalni komitent Nacionalnog narodnog kongresa usvojo je jednoglasno ustavne amandmane poslednjeg dana dvodnevnog zasedanja, saopštila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Tekst izmene izbornog zakona nije objavljen, ali je novinska agencija Sinhua objasnila da je pojačana uloga hongkonškog "Izbornog odbora" - tela Pekinga koji ionako direktno već imenuje polovinu poslanika tamošnjeg Zakonodavnog saveta.

To znači da se dalje smanjuje uloga glasača pri izboru poslanika u Hongkongu, a da se odboru pod kontrolom Pekinga daje moć da ih imenuje više.

Reformu je nametnuo Peking bez učestvovanja honkonških zakonodavaca.

SAD su i pre usvajanja ovih izmena osudile "uporne napade" centralne vlasti Kine na "demokratske institucije Hongkonga".

Ta reforma predstavlja "direktan napad na autonomiju Hongkonga", rekao je 11. marta portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs.

Objasnio je da se time "ograničava političko učešće, smanjuje demokratsko predstavljanje i guši politička rasprava da bi se suprotstavilo jasnoj volji" građana Hongkonga i da bi im se "oduzela mogućnost da imaju reč o sopstvenoj vlasti".

XS
SM
MD
LG