Dostupni linkovi

Akcionar Bartoniček upravljaće PPF-om nakon smrti Kelnera


Ladislav Bartoniček
Ladislav Bartoniček

PPF grupa imenovala je Ladislava Bartoničeka, jednog od akcionara, da upravlja svim aktivnostima Grupe u ime preminulog Petra Kelnera.

“Timovi profesionalnih menadžera vode pojedinačne kompanije PPF grupe i to će nastaviti da rade pod vođstvom Ladislava Bartoničeka. Kao celina, PPF Grupa ima uspostavljen detaljan sistem za upravljanje svojim investicionim projektima”, navela je PPF grupa u saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Češki milijarder i vlasnik investicionog fonda PPF Petr Kelner (Kellner) poginuo je u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske 27. marta.

Kompanija je navela da činjenica da je njen osnivač preminuo nema uticaja na svakodnevno funkcionisanje PPF grupe.

“PPF grupa će nastaviti sa realizacijom investicionih planova i vizija koje je formulisao Petr Kelner sa svojim timom kolega”, poručeno je iz kompanije.

PPF, u većinskom vlasništvu Kelnera sa udelom od 98.93%, u martu 2018. godine je kupio kompanije norveške Telenor grupe u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji za 2,8 milijardi evra.

U januaru ove godine državni telekomunikacioni operater Telekom Srbija potvrdio da je potpisao ugovor sa Telenorom, prema kojem će ovoj kompaniji iznajmljivati svoju optičku infrastrukturu.

Telenor bi, ukoliko ugovor odobre regulatorna tela, sa infrastrukturom Telekoma ušao u oblast interneta i TV sadržaja kao treći veliki kablovski operater u Srbiji.

"Telenor će biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje", saopštio je 28. januara Telekom.

Obe kompanije su negirale navode dela medija i novinarskih udruženja u Srbiji da je cilj njihove saradnje uništavanje drugog kablovskog operatera na tržištu, navodeći da se ovim "pospešuje konkurencija".

Prema Forbsovoj listi milijardera za 2020. godinu Petr Kelner je bio 68. najbogatiji čovek na svetu sa 14,9 milijardi dolara neto vrednosti.

U danu kada je objavljena vest o njegovoj smrti neto vrednost njegovog bogatstva, prema Forbsu koji podatke ažurira na dnevnom nivou, bila je 17,5 milijardi dolara.

Petr Kelner je bogatstvo počeo da stiče devedesetih godina kada je osnovao investicioni fond koji je kupio kontrolni udeo u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije.

Prema Forbsu, velika ulaganja u finansijski i sektor nekretnina, u okviru kojih je kupio i mnogobrojne kompanije, svrstala su ga na listu najbogatijih.

PPF je nakon telekomunikacionih mreža počeo da ulazi u medijski sektor u centralnoj i istočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG