Dostupni linkovi

Gradsko vijeće Sarajeva izabralo rukovodstvo


Osnivačka sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, 24. mart, 2021.
Osnivačka sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, 24. mart, 2021.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva u petak 26. marta izabrano je rukovodstvo ovog tijela.

Za predsjedavajućeg je, nakon povlačenja Srđana Srdića, izabran Jasmin Ademović iz Naroda i pravde (NiP) koji je dobio je 18 glasova, četiri su bila nevažeća i tri nepopunjena.

Za dopredsjedavajuće su izabrani Dragan Stevanović (SDP BiH) iz reda srpskog naroda i Mirela DŽehverović (Naša stranka) iz reda bošnjačkog naroda.

Dragan Stevanović je dobio 20 glasova, tri su bila nevažeća glasa, a dva nepopunjena. Mirela Džehverović je imala 21 glas, dva su bila nevažeća, a dva nepopunjena glasačka listića.

Podsjećamo, Srđan Srdić je povukao svoju kandidaturu zbog toga što, kako je rekao, postoje tvrdnje da tako opstruira izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

Izboru gradonačelnika, prema Poslovniku, prethodi izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i te dvije ličnosti ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Prema dogovoru koalicionih partnera, na sjednici 24. marta za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović iz NiP-a, što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika.

No, na toj sjednici pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što znači da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Prilikom glasanja kandidati Jasmin Ademović iz stranke Naroda i Pravde (NiP), ali ni samostalni vijećnik Srđan Srdić, nisu imali dovoljan broj glasova da bi bili izabrani za predsjedavajućeg vijeća.

Sjednica je prekinuta, a da jedini kandidat, Bogić Bogićević, nije izabran za gradonačelnika.

Socijaldemokratska pratija (SDP), NiP i Naša Stranka (NS) su u saopštenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća "pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva".

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

Isti dan kada je sjednica prekinuta, 24. marta, Bogić Bogićević je odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva, o čemu je obavijestio predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, stranke koja ga kandidovala a za mjesto gradonačelnika.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini (BiH) održani su 15. novembra 2020. godine, a u ova četiri mjeseca Sarajevo nije dobilo novog gradonačelnika.

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad - Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

XS
SM
MD
LG