Dostupni linkovi

Oslobođen brod koji je blokirao Sueski kanal


Iako su spasioci uspjeli pokrenuti brod dužine 400 metara i širine 59 metara, još nije poznato kada će kanal biti otvoren za saobraćaj
Iako su spasioci uspjeli pokrenuti brod dužine 400 metara i širine 59 metara, još nije poznato kada će kanal biti otvoren za saobraćaj

Gigantski teretni brod koji je gotovo sedmicu dana blokirao Sueski kanal pomaknut je u ponedjeljak rano ujutro, piše Reuters.

Brod je uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod "na putu". Odnosno, više ne stoji na mjestu.

Vijest je objavila i firma Inchcape na Twitteru.

Pomjeranje broda teškog 224.000 tona bilo je dugotrajan napor i na tome su radili tegljači i bageri, piše BBC.

Iako su spasioci uspjeli pokrenuti brod dužine 400 metara i širine 59 metara, još nije poznato kada će kanal biti otvoren za saobraćaj.

Kanal koji je danima bio blokiran, a prolazi kroz Egipat, jedna je od najprometnijih trgovačkih ruta. Zbog blokade je veliki broj brodova bio preusmjeren da plovi oko Afrike.

Ever Given, brod kompanije Japan’s Shoei Kisen Kaisha, koji plovi pod zastavom Paname, zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dijela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu. Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, poslije iznenadnog udara vjetra, koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mjestu širokom manje od 300 metara.

Tada kreće velika akcija micanja broda, a u kojoj su učestvovali drugi brodovi i bageri koji su kopali pijesak na obali ne bi li tako oslobodili brod.


U nedelju je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela teći voda. Cijeli brod je pomaknut nekih 12 sati kasnije, tokom noći.

Najmanje 370 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetke brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni plin (LNG) i tečni naftni plin (LPG).

Šteta se mjeri milijardama dolara.

Paralizirajući efekat ovog zastoja već je primjetan u Siriji, gdje su vlasti bile prinuđene uvesti restrikcije goriva, jer je Ever Given uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

Nevladina organizacija Animals International upozorila je na potencijalnu “tragediju” koja prijeti više od 130.000 životinja.

Sueski kanal nalazi se na području Egipta i jedna je od najprometnijih i najvažnijih pomorskih ruta na svijetu. Kanal je umjetno iskopan 1869. godine te je značio ogromnu promjenu u pomorstvu jer je skratio višednevni put oko Afrike brodovima koji idu iz Evrope u Aziju i obratno.

XS
SM
MD
LG