Dostupni linkovi

Direktor SZO u Srbiji: Pitanje je dana kada će stići vakcine COVAX-a


Vakcine obezbeđene putem sistema COVAX (ilustrativna fotografija)
Vakcine obezbeđene putem sistema COVAX (ilustrativna fotografija)

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je 26. marta da se nada da će prve vakcine iz sistema COVAX u Srbiju stići početkom aprila.

On je dodao da se globalni sistem COVAX, uspostavljen da bi se vakcine obezbedile i siromašnijim zemljama, suočava sa istim manjkom vakcina, kao i pojedine države.

Ipak, SZO ima cilj da vakcinama iz ovog programa do kraja godine vakciniše 20 odsto svetskog stanovništva, rekao je on.

Platforma COVAX, uz podršku SZO, Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju (GAVI) i Koalicije za pripravnost na epidemije (CEPI) ima cilj da obezbedi ravnomernu raspodelu vakcina i na najsiromašnije zemlje sveta, odnosno, da osigura dve milijarde doza vakcina za zemlje sa nižim primanjima do kraja 2021. godine.

Ivanuša je predočio i da je britanski soj virusa već dominantan u Srbiji, a ako već nije, to je "samo pitanje dana".

Objasnio je i da se ovaj soj brže širi i izaziva teže oblike bolesti, ali da se prenosi na isti način kao i izvorni, zbog čega treba držati fizičku distancu, nositi zaštitne maske, održavati higijenu, a oboleli treba da budu u izolaciji.

Ivanuša je rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji "jako ozbiljna", navodeći da je Srbija peta u Evropi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ukazao je i da nema velike razlike između primanja jedne, druge ili treće vakcine i pozvao ljude da se vakcinišu što je pre moguće.

Kazao je da je teško reći kad će se primetiti korist od vakcinacije, jer iako je u Srbiji potrošeno više od dva miliona doza, najveći deo stanovništva još nije primio cepivo.

Upitan o merama koje Srbija preduzima, Ivanuša je naglasio da, iako privreda oseća posledice zatvaranja, istovremeno oseća i posledice pandemije.

"Zdravstvene mere takođe štite i ekonomiju", rekao je i dodao da treba vakcinisati, ali i primenjivati preventivne mere.

Vakcinacija stranih državljana u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG